Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva desantna broda minopolagača odlaze u Španjolsku na NATO-ovu vojnu vježbu 'TRIDENT JUNCTURE 15'.


U splitskoj vojnoj luci Lora u nedjelju je obavljen svečani ispraćaj dvaju desantnih brodova minopolagača (DBM) 'Cetina' i 'Krka' Hrvatske ratne mornarice (HRM) koji prevoze pripadnike i opremu Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH u Španjolsku na NATO-ovu vojnu vježbu 'TRIDENT JUNCTURE 15', koja će se održavati od 20. listopada do 16. studenog ove godine.

Vezani članci Svijeća Preminuo Miljenko Mića Lasić, general HV-a i HVO-a Slika nije dostupna 'Put u NATO počeo je već nakon reintegracije Podunavlja'

Ova dva broda prevoze, kako je rečeno, četiri vozila Patria, dva kamiona, jedno terensko vozilo i opremu za potrebe snagama Hrvatske kopnene vojske za sudjelovanje na vježbi, te 14 pripadnika Hrvatske kopnene vojske od ukupno 50 koliko će ih sudjelovati na ovoj vježbi dok će ostali peripadnici Hrvatske kopnene vojske biti prevezeni zračniim putem.

Isplovljavanje brodova u splitskoj vojnoj luci Lora popraćeno je brodskim sirenama, a nazočili su i članovi obitelji pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji su otputovali na ovu NATO-ovu vojnu vježbu. Kako je rečeno ovi brodovi HRM-a s opremom i pripadnicima Hrvatske kopnene vojske plovit će do luke Sapunto blizu Valencije.

Milanović: Hrvatska je ponosna na svoje profesionalce koji spašavaju izbjeglice

Direktor Glavnog stožera OS TH kontraadmiral Robert Hranj, koji je nazočio svečanom ispraćaju u splitskoj Lori, izjavio je kako je 'TRIDENT JUNCTURE 15' najveća vojna vježba NATO-a u posljednjih 15 godina i na njoj će se provjeravati spremnost NATO-vih snaga.

'To je je prilika da pokažemo kako je Hrvatska kopnena vojska potpuno spremna sudjelovati u obrani neke od članica NATO-a ako bude trebalo zajedno sa svim ostalim članicama NATO-a', rekao je Hranj.

Istaknuvši kako se ova NATO-ova vježba održava dosta daleko od Hrvatske, kontraadmiral Hranj je kazao kako se po prvi puta Hrvatse kopnene snage na vježbu prevoze brodovima Hrvatske ratne mornarice (HRM) , te će to biti dodatna potvrda sposobnosti HRM-e pošto je Sredozemno more uvijek more izazova, a putovanje je dugo.

'Planirano je putovanje pet dana u jednom smjeru, a onda vježba traje dvadesetak dana nakon čega slijedi povratak, tako da će cijeli put i odsutnost trajati više od mjesec dana', rekao Hranj.

Kotromanović: Brod 'Andrija Mohorovičić' spreman pomoći u spašavanju na Mediteranu

Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović je rekao kako će tijekom ove plovidbe desantni brodovi 'Cetina' i 'Krka' na Siciliji, gdje je predviđeno njihovo punjenje gorivom odratiti i neke aktivnosti na moru s brodom 'Andrija Mohorovičić' koji sudjeluje u mirovnoj misiji spašavanja migranata na Sredozemlju.

'Brod 'Andrija Mohorovičić' je gotovo dva i pol mjeseca u mirovnoj operaciji i krajem listopada ove godine trebao bi završiti svoj angažman u toj operaciji, a sredinom sudenog vratit će se u Hrvatsku', kazao je Stipanović. Dodao je kako je taj brod do sada spasio oko 2.200 migranata i trenutačno se nalazi u Cataniji.

Zapovjednik gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić je istaknuo kako će Hrvatske kopnene snage na ovoj NATO-ovoj vojnoj vježbi sudjelovati u veličini jednog mehaniziranog voda.

JOŠ JEDAN USPJEH Posada hrvatskog broda spasila 305 migranta

'Na poligonu San Gregodio blizu Zaragaoze uvježbavat će se taktike, tehnike i procedure, odnosno napadaji, obrane i borbe u naseljenim mjestima', rekao je Šerić.

Na NATO-ovoj vojnoj vježbi 'TRIDENT JUNCTURE 15' sudjeluje obučna skupina veličine korpusa (oko 30.000 pripadnika) iz sve tri grane-kopnene, zračne i pomorske. U Španjolskoj, gdje će sudjelovati i pripadnici Hrvatske kopnene vojske, sudjelovat će oko 15.000 pripadnika Oružanih snaga država sudionica vježbe. Dio ove vojne vježbe za pomrske snage, kako je rečeno, održat će se na području zapadnog Mediterana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook