Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija 'Triton'

JOŠ JEDAN USPJEH Posada hrvatskog broda spasila 305 migranta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posada broda Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Andrija Mohorovičić", koji sudjeluje u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije "Triton" sudjelovala je u nedjelju ujutro u akciji spašavanja 305 migranata, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Brod HRM-a, na koji je u toj akciji ukrcano 124-oro djece, 58 žena i 123 muškaraca, trenutno plovi prema Siciliji, gdje je tijekom nedjelje planiran iskrcaj spašenih osoba, navodi hrvatsko Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Ilustracija tragedija u Albaniji U stravičnoj nesreći osam ljudi poginulo: Automobil jurio 200 km/sat i sletio u rijeku

Posada "Andrije Mohorovičića", koja je u operaciju "Triton" uključena od 1. kolovoza, već je drugog dana sudjelovanja u toj misiji spasila 37 osoba na moru, dok je nekoliko dana kasnije sa švedskim brodom "Posejdon" sudjelovala u akciji spašavanja 476 migranata.

Po najnovijem izvješću UN-ova Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) objavljenom prošlog tjedna, od siječnja je oko 224.000 migranata ušlo preko Sredozemlja u Europu - 98.000 u Italiju i 124.000 u Grčku - a više od 2100 ih je izgubilo život na tome putu.

BEOGRAD PREPLAVILI MIGRANTI Ovise samo o pomoći građana, a kad padne noć na scenu izlaze krijumčari

Prošlog vikenda je, po podacima talijanske obalne straže, u više odvojenih operacija na Sredozemnome moru spašeno više od tisuću migranata na nesigurnim plovilima.

Operacija "Triton", koju su tražile talijanske vlasti, pokrenuta je 1. studenoga 2014. u središnjem Sredozemlju u svrhu nadzora i zaštite granica EU na moru te spašavanje migranata.

Brod će s 49 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga i pet pripadnika granične policije MUP-a do kraja listopada sudjelovati u misiji "Triton". Hrvatska je jedna od 27 europskih zemalja koja sudjeluje u toj misiji raspoređivanjem svojeg osoblja i tehničke opreme. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene