Tjedan dana prije drugog kruga izbora analiziramo raspoloženje birača u 4 velika grada u Dnevniku Nove TV, a temeljem istraživanja agencije Ipsos Puls na reprezentativnom uzorku birača prvoga kruga lokalnih izbora.


Zagreb - Nakon Milana Bandića, Milan Bandić

Zagreb i utrka za gradonačelnika izgleda kao odlučena. Među biračima koji su glasovali u prvom krugu, i planiraju glasovati u drugom krugu, omjer je ponovo u korist Milana Bandića kojeg preferira 62 posto birača, dok Rajka Ostojića preferira 38 posto birača. U analizu nisu uključeni oni koji nisu sigurni hoće li izaći na drugi krug glasovanja, kao ni neodlučni, no čini se da oni neće biti presudni za pobjedu zagrebačkog gradonačelnika.

TKO SU ČIJI BIRAČI U ZAGREBU

Vezani članci Lokalni izbori NOVE IZLAZNE ANKETE: Pogledajte tko vodi u četiri najveća grada Tomislav Tomašević - 3 Hrvatska je izabrala! Pogledajte tko će voditi vaš grad sljedeće četiri godine

Bandića nešto više preferiraju mlađi ispitanici te oni sa srednjom i osnovnom školom. Relativna većina birača Tatjane Holjevac, Margarete Mađarić te niza kandidata koji su osvojili manje od 2 posto, preferiraju Milana Bandića u drugom krugu. Ostojić pak privlači relativnu većinu glasača Ferdeljija i Vukšića. No, značajan broj birača kandidata koji nisu prošli u drugi krug nisu iznijeli preferenciju niti prema jednom kandidatu, što znači da ili neće izaći u drugom krugu ili će svoj stav definirati tek tijekom dva tjedna kampanje za drugi krug.

SPLIT: BALDASAR U PREDNOSTI, ALI NIJE GOTOVO

Ivo Baldasar
kao kandidat za gradonačelnika osvaja 56 posto potpore birača, a Vjekoslav Ivanišević, HDZ-ov kandidat, ima 44 posto potpore. No, iako naizgled značajnom prednošću, presudni mogu biti neodlučni birači kojih je 19 posto, a koji nisu uključeni u promatrane omjere.

 

ŠTO OSVAJA BALDASAR, A ŠTO IVANIŠEVIĆ

Naime, s obzirom da se gleda omjer između dva kandidata, smanjenje rejtinga jednog izravno za isti postotak povećava rejting drugog. Dakle, u slučaj pogreške od oko 4 posto, te premišljanja dijela birača, omjer se može izravno preokrenuti. Ova utrka je pogotovo neizvjesna s obzirom da se oko 1/5 birača iz prvog kruga nije izjasnila koga preferira, Baldasara ili Ivaniševića.Ivanišević ima značajnu veću podršku među mladima, a Baldasar među starijima. Visokoobrazovani nešto više podržavaju Baldasara.

Relativna većina birača Željka Keruma, Anđelke Visković te kandidata koji su osvojili manje od 3 posto podržava Ivaniševića, dok relativna većina birača Marijane Puljak i Damira Vidoševića podržava Baldasara. Birači Tomislava Zaninovića su podijeljeni u dvije podjednake skupine, s nešto većom preferencijom Ivaniševića.

OSIJEK – NAJNEIZVJESNIJA UTRKA, SVAKI GLAS ĆE PRESUDITI

Osijek je zapravo od 4 velika grada i najneizvjesniji u utrci za gradonačelnika. Tamo da su danas izbori Krešimir Bubalo osvaja 51 posto, a Ivica Vrkić osvaja 49 posto potpore birača. No, neodlučnih je 10 posto birača koji nisu uključeni u navedeni omjer, a i uz statističku pogrešku jasno je da je tamo moguće sve i da ce svaki, ali baš svaki glas odlučivati tko će voditi sljedeće 4 godine Osijek.

BUBALOVI I VRKIĆEVI BIRAČI SU...

Bubalo ima nešto veću podršku među mlađima i niže obrazovanima, a Vrkić među starijima i više obrazovanima.
Vrkić dobiva većinu birača Ante Đapića, Miroslava Šimića i Jaroslava Pećnika (oko 55 posto), ali i većinu (iako nešto manju, oko 40 posto) HDZ-ovog kandidata Dražena Vidovića te ostalih kandidata koji su osvojili manje od 2 posto glasova, s obzirom da i kod njih postoji i dio birača koji ne planiraju izaći ili još nisu odlučili kome dati svoj glas u drugom krugu.

OBERSNEL I DALJE VODI RIJEKU

Vojko Obersnel među biračima koji su glasovali u prvom krugu, i planiraju glasovati u drugom krugu, u Rijeci osvoja 67 posto birača, a HDZ-ov kandidat Hrvoje Burić ima potporu 33 posto birača. Tamo je utrka zapravo i izvjesna pobjedom Obersnela, baš kao i u Zagrebu.

Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju