Da se godišnji odmor ne bi pretvorio u noćnu moru, tu su jednostavni trikovi zaštite od lopova.

Galerija


Iako je ukupni kriminalitet u Hrvatskoj u padu za 3%, ljetni mjeseci bilježe povećan broj općeg kriminaliteta posebice kaznenih djela protiv imovine. Najčešća su djela ona koja omogućuju brzu zaradu. Provale, razbojništva, prevare i krađe.

Vezani članci Koronavirus i sigurnost na poslu - 3 Kako se na poslu zaštititi od koronavirusa: "Bez obzira na to što vi to radite, ako to ne radi i vaš kolega, onda i dalje nije dovoljno" Prepoznajete li osobe s fotografija? Prepoznajete li osobe s fotografija? Policija ih traži zbog sumnje u krađe

"Za naše građane je najbitnije da usvoje savjete koje koje im savjetujemo kroz naše preventivne projekte o samozaštitnom ponašanju. Zaista njihovim usvajanjem građani otežavaju počinitelju i počinitelji ih ne izabiru kao lake mete", govori Alica Josić Jakupović iz odjela prevencije PU Istarske.

Zaštita privatne imovine u turističkoj sezoni (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zaštita privatne imovine u turističkoj sezoni (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Samozaštita je najbitnija, nitko nas ne može zaštititi ako mi sami sebe ne želimo štititi ili se ne pridržavamo određenih sigurnosnih normi", govori ministar kriminologije, Željko Cvrtila.

Praksa pokazuje kako lopovi često djeluju u skupini.

"Jedan recimo ili dvoje na neki način zainteresiraju osobu traže da im se nekakav put pokaže dok drugi krade, treći eventualno odnosi tu ukradenu torbicu, novčanik, mobitel ili nešto slično", govori Cvrtila.

Policija ne može zaštitit sve vaše stvari. Ako već niste počnite razmišljat o svojoj sigurnosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr