Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo financija reagiralo je na negativne komentare oko Vladine odluke o prodaji Croatia osiguranja Adrisu.


Izjava u medijima prof. dr. sc. Drage Jakovčevića da "Croatia osiguranje nije trebalo prodati i dogovorena cijena nije dobra, baca na ovu transakciju jednu ružnu sjenu, jedna transakcija koja je obavljena nedavno, a to je kupnja Basler osiguranja koje ima 4 posto tržišta po cijeni od 70 milijuna eura. Kada bi se po istoj cijeni jedan posto tržišnog udjela plaćao Croatia osiguranja, ne zaboravimo, Croatia ima 32 posto tržišta, onda bi Adris morao platiti 3,4 milijarde kuna više", ponukala je Ministarstvo financija da se oglasi priopćenjem kojeg potpisuje ministar Slavko Linić i koje glasi:

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) Ne prestaje prepucavanje na relaciji HDZ - Zoran Milanović, iz stranke poručili: ''On kreće u sedmi uzastopni izborni poraz'' Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Marić o Adrisu: "Ja sam, koliko znam, i dalje ministar financija u Vladi RH i do daljnjega sam to"

"Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila ponudu Adris grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju, koja je za 39,05 posto redovitih dionica najvećeg hrvatskog osiguravatelja ponudila 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici, i time platila vrijednost iznad knjigovodstvene. Uz to, ponudila i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura što znači ulaganje u bolju budućnost Croatia osiguranja.

Prihvaćena Adrisova ponuda od 905 MILIJUNA KUNA za Croatia osiguranje!

Ministar financija Slavko Linić ostao je iznenađen izjavom profesora Jakovčevića, koji se javlja kao zaštitnik i kreator javnog mnijenja i kojega koriste mediji, a posebno iz razloga što se neodgovorno ponaša prema zaštiti novca poreznih obveznika. Profesor Jakovčević u vrijeme HDZ-ove Vlade bio je miljenik Ministarstva financija i član Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke i Hrvatske pošte. Kao rezultat njegova rada u HPB-u nastala je afera 'bankomat' (samoposluživanje pojedinih miljenika HDZ-a u banci) s nastalom štetom od 750 milijuna kuna koju su platili porezni obveznici, a zloupotrebom položaja utjecao je na dodjelu kredita koji su postali nenaplativi. Za svoj rad primao je i dodatne dohotke u proteklim godinama. Koristio je svoju poziciju bliskosti s bivšom vlasti, a CO osiguravala mu je studente za poslijediplomski studij.

Kao ministru financija jasno mi je zašto kreatoru javnog mnijenja Jakovčeviću bilo koja privatizacija šteti iz razloga što on za loš rad i zlouporabe više neće na raspolaganju imati novac građana Hrvatske. Na kraju, nadam se da ovakvi kreatori javnog mnijenja neće pojedinim medijima služiti za širenje neistina."

Podsjetimo, rovinjska Adris Grupa ponudila je i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura. Poljski PZU je pak za 44,27 posto redovnih dionica ponudio 832 milijuna kuna ili 800 eura po dionici te dokapitalizaciju od 51 milijun eura.

Vlada je zadužila Ministarstvo financija da započne pregovore sa odabranim investitorom s ciljem potpisa ugovora o kupoprodaji dionica i dioničarskog ugovora koji se odnosi na Croatia osiguranje.

Ministarstvo financija trebalo bi u roku 60 dana izvijestiti Vladu o provedenim pregovorima s odabranim investitorom to jest Adris Grupom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook