Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lista lijekova za rijetke i teške bolesti u Hrvatskoj u potpunosti će biti usklađena s listom u EU, te će ubuduće sav trošak tih lijekova snositi država, predviđa novi zakon o lijekovima kojega je Vlada s današnje sjednice uputila u hitnu saborsku proceduru.


Tim zakonom, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU, predviđa da kod lijekova za rijetke i teške bolesti Ministarstvo zdravstva poduzme aktivnu ulogu i stavi ih u promet, istaknuo je ministar zdravstva Neven Ljubičić.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš o građanima koji se ne žele cijepiti AstraZenecom: "Njih je između 25 i 30 posto. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem" Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova

Farmaceutska industrija do sada nije imala interesa za registraciju takvih lijekova s obzirom na mali broj oboljelih, istaknuo je ministar Ljubičić.

U Hrvatskoj je prošle godine bilo 19 oboljelih od teških i rijetkih
bolest, a lijekovi koji su im potrebni koštaju oko 30 milijuna kuna
godišnje.

Do sada su za njih farmaceutske kompanije darivale oko šest milijuna kuna vrijedne lijekove, a ostatak je pokrivala država, objasnio je ministar zdravstva, dodajući da će ubuduće sav trošak snositi država i na listu se uvoditi svaki noviji i djelotvorniji lijek.

Novi zakon predviđa i da će Agencija za lijekove po službenoj
dužnosti ili na zahtjev farmaceutskog inspektora hitno povući lijek
ili njegovu pojedinu seriju iz prometa ako je lijek štetan, nema
uobičajeno terapijsko djelovanje, ima nepovoljan odnos rizika i
koristi, ili nije proizveden prema onom što stoji u proizvodnoj
dozvoli.

Zakon po prvi puta regulira i pojam krivotvorenog lijeka, propisujući i sankcije za njega, te uvodi novine u razlikovanje oglašavanja i informiranja o lijeku.

I dalje ostaje zabrana oglašavanja lijekova koji se izdaju na
liječnički recept, ali će biti dopušteno informiranje o njemu,
izvijestio je ministar Ljubičić.

Novina je zakona i da se ubuduće neće kontrolirati svaka serija
svakog pojedinog lijeka koji je odobren na domaćem tržištu ili se
nalazi na listi lijekova. To ubuduće neće biti nužno ako je neka
serija prošla kontrolu u bilo kojoj zemlji EU.

U sklopu usklađivanja hrvatskoga s europskim zakonodavstvom, Vlada je danas prihvatila i novu uredbu o osiguranju izvoza, a izviještena je i o završetku pregovora sa Svjetskom bankom koja će zajmom u iznosu 50 milijuna eura poduprijeti projekt modernizacije Porezne uprave.

Projekt uz ostalo predviđa objedinjavanje poreznih ureda Grada
Zagreba, obrazovanje i ustrojavanje Porezne akademije, te unapređenje informacijske infrastrukture što je i podloga za uvođenje poreznog broja.

Samo dobro uređena i ustrojena državna uprava, u ovom slučaju Porezna uprava i Carina, pokazuju čvrstu želju ove Vlade u borbi protiv korupcije, rekao je ministar financija Ivan Šuker.