Utrka za turističkim djelatnicima je počela. Poslodavci se više nego ikad nadmeću tko će ponuditi bolje uvjete. Zauzvrat traže kvalitetu, koja se ocjenjuje već u srednjoj školi. Regionalno natjecanje srednjih ugostiteljskih škola izdvojit će one najbolje.

Galerija


Iako na regionalnom natjecanje odmjeravaju snage, učenici strukovnih srednjih škola uskoro će zajedno krenuti na tržište rada.

Vezani članci Uoči sezone, rezervacije stižu na kapaljku - 6 Još jedna sezona u znaku epidemije: Apartmani spremni za goste, ali vlasnike brinu zatvaranja diljem Europe Turisti i koronavirus - 5 Istra bilježi više odlazaka nego dolazaka, u Dalmaciji se razmišlja o podizanju cijena testova na COVID-19, a ministrica turizma poručuje: "Želimo da sezona traje što dulje"

"Djeca koja su ovdje spremna su, a bilo bi lijepo da više djece upiše ovakve škole", rekla je mentorica Ingrid Racan.

Malen broj upisanih rezultira malim brojem raspoložive radne snage. Poslodavci svake godine muku muče dok ne popune sva radna mjesta, zbog čega redovno poboljšavaju uvjete rada.

"Nudimo ugovore na neodređeno, stabilnost radnog mjesta u kvalitetnom okruženju s korektnim uvjetima koji uključuju plaću i broj sati koji se odrađuje", rekao je Ronald Korotaj, član uprave Plave lagune.

Kako bi uvjeti rada bili što bolji, neke kompanije ulažu desetke milijuna kuna.

"Nudimo smještaj i topli obrok. Imamo hotele za zaposlenike u koje smo do sada uložili 60 milijuna kuna", rekla je Ivana Budin Arhan, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne komunikacije Valamara

Samo istarske turističke kuće uz stalne radnike otvorit će oko pet tisuća radnih mjesta, a neki su učenici svoju šansu već ugrabili.

Zadovoljan radnik pruža dobru uslugu. Dobra usluga – zadovoljan gost. A kad se krug zatvori, najzadovoljniji je poslodavac. Formula je to koja može spriječiti masovne odlaske trbuhom za kruhom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.