Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obračun svakih 14 dana

Vlada smanjuje trošarine i marže, Plenković objavio nove cijene goriva

Vlada je donijela mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, koje je u utorak trebalo doseći rekordne brojke. Smanjene su trošarine te je postavljena maksimalna cijena marže. Nove cijene goriva su: 13,08 kn dizel, 13,50 kn benzin, 9,45 kn plavi dizel, a vrijedit će iduća dva tjedna.

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela mjere za ublažavanje rasta cijena goriva. Prema najavama, u utorak se očekivalo drastično poskupljenje cijena goriva. 

"Donijeli smo dvije uredbe: uredbu o izmjeni trošarine na energente i električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata", rekao je premijer Plenković nakon sjednice Vlade.

"Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. Ukupno smanjenje trošarine sada iznosi 80 lipa. Benzinske smanjujemo za dodatnih 40 lipa, a za dizelsko gorivo sada trošarine smanjujemo za 20 lipa", rekao je premijer. "Na plavi dizel nema trošarine, pa tu nemamo prostora na intervenciju."

Cijene derivata mijenjat će se svakih 14 dana, rekao je premijer.

  Premijer Andrej Plenković Nove cijene goriva - 2 Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr

"Donijet će se na taj način maksimalna ušteda za građane", rekao je premijer i naglasio da ova uredba vrijedi 30 dana. "Onda ćemo ponovno razmotriti situaciju".

"Također smo donijeli odluku o ograničenju za najvišu maržu, koja ukupno donosi smanjenje cijene benzina za jednu kunu, a dizela za 90 lipa. Maksimalna marža za benzin i dizel s 0,75 lipa se spušta na 0,65, a za plavi dizel s 0,50 na 0,40.

Nove cijene goriva su: 13,08 dizel, 13,50 benzin, 9,45 plavi dizel.

Premijer Andrej Plenković Nove cijene goriva - 1 Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr

"Da nije bilo ovih mjera, dizel bi sutra koštao 15,80 kn, benzin 15,78kn, a plavi dizel 10,87 kuna po litri. S ovim mjerama dizel će koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna, a plavi dizel 9,49 kuna po litri", naglasio je Plenković.

Po 50-litrenom spremniku to je za benzin 114 kn manje, za dizel 136 kn i za plavi dizel 71 kunu.

Sve ove cijene bit će na benzinskim crpkama od srijede, rekao je premijer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvanredno i alarmantno Vlada obećala sniženje trošarina, ali nisu svi zadovoljni: "Problem je eskalirao"

Pročitajte i ovo Darko Vukadinović Rekordan rast Stižu i prva upozorenja zbog rasta cijena goriva: "Ne znamo gdje je završetak spirale..."

Uoči sjednice ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako neće biti novog rebalansa proračuna.

"Sve dosadašnje strukturne reforme išle su u smjeru rasterećenja gospodarstva i rasterećenja građana", odgovorio je na pitanje o mogućim izmjenama poreznih opterećenja. "Vlada mora gledati široku sliku."

Pročitajte i ovo Julije Domac greencajt u zagrebu "Pred nama je neizvjesna i izazovna godina": Predsjednikov savjetnik o rastu cijena energenata

Gospodarsko-socijalno vijeće raspravlja o utjecaju povećanih troškova sirovina i materijala za proizvodnju i pripremu hrane. Bit će predstavljen i Izvještaj o provedbi mjera Vlade za ublažavanje cijena energenata.

Izjave pratite na DNEVNIK.hr-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene