Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije lako, ali bilo je takvih slučajeva

Medicinskih čuda bilo je i u Hrvatskoj: "U zagrebačkoj bolnici liječnici porodili ženu nekoliko tjedana nakon moždane smrti"

Beba u inkubatoru, ilustracija (Foto: Getty images)
Beba u inkubatoru, ilustracija (Foto: Getty images) Getty Images
Aktualno Galerija Beba u inkubatoru, ilustracija (Foto: Getty images) Beba u inkubatoru, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images +0 Snježana Škrablin (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Cijeli svijetu bruji o medicinskom čudu u Češkoj, gdje su liječnici porodili ženu četiri mjeseca nakon moždane smrti. Sličnih slučajeva bilo je i u Hrvatskoj.

Čuti prvi plač posve zdrave djevojčice duge 42 centimetara i teške nešto više od 2 kilograma - pravo je čudo. Jer njezina 27-godišnja majka još u travnju je helikopterom hitno prevezena u bolnicu. Pretrpjela je teški moždani udar, i to u 15. tjednu trudnoće. Nije joj bilo spasa, ali češki liječnici, unatoč slabim izgledima, odlučili su spasiti njezinu bebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Liječenje se nastavlja Misteriozan slučaj: Otkriveno u kakvu je stanju beba koja je s teškim ozljedama glave dovezena u bolnicu Beba velikog bijelog morskog psa Sve dokumentirali VIDEO Vjeruju da su jedini koji su vidjeli mladunče velike bijele psine: ''Ovo bi mogao biti prvi dokaz koji imamo o njima u divljini''

„Naša je odluka bila dosegnuti najmanje granicu od 28 tjedana, ali čak je još i bolje 32 ili 34 tjedna, kada je dišni sustav novorođenčeta dobro razvijen i novorođenče je moglo samostalno disati nakon porođaja“, rekao je Pavel Ventruba, predstojnik ginekološke i opstretičke klinike sveučilišne bolnice u Brnu.

Nadmašili su vlastita očekivanja i, vjeruju, došli do rekorda. Umjetno su održali trudnoću čak 117 dana.

No to nije nimalo lako - morali su joj kontrolirati sve životne funkcije, disanje, cirkulaciju, pa i prehranu. Nije lako, ali takvih je slučajeva bilo, kaže nam dokotorica Škrablin, čak i u Hrvatskoj.

„Prije nekoliko godina jedna je žena rodila također nekoliko tjedana nakon moždane smrti u jednoj drugoj bolnici u Zagrebu. Sve ovisi o tome u kojoj je mjeri očuvan reproduktivni sustav odnosno maternica i njezina prokrvljenost i opskrba tijekom tih tjedana. Majčina svjesnost, pokretnost i neke druge funkcije nisu bitne“, objašnjava prof. dr. sc. Snježana Škrablin iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Ipak, u Češkoj su osmislili i način kako pacijentici pokrenuti noge - kako bi simulirali hodanje i pomogli razvoju djeteta.

„Dobro je da se određena aktivnost postiže. Međutim, u ovom zagrebačkom slučaju to nisu činili, ipak dijete je bilo zdravo i sposobno za život“, kaže dr. Škrablin.

O češkoj bebi nastavit će se brinuti njezin otac, baka i teta. Majci su nakon carskog reza, u prisutnosti supruga i obitelji, isključili aparate za održavanje na životu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene