Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrožena zdravstvena zaštita?

Liječnici prozivaju HZZO zbog novih rezanja troškova: "Bit ćemo primorani ne javljati se na telefone"

Liječnici su nezadovoljni najavljenim izmjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Liječnici su nezadovoljni najavljenim izmjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Liječnici su nezadovoljni najavljenim izmjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Liječnici su nezadovoljni najavljenim izmjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici su nezadovoljni najavljenim izmjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Liječnici su nezadovoljni najavljenim izmjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Liječnici su nezadovoljni najavljenim izmjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Liječnici su nezadovoljni najavljenim izmjenama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Rodić, Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Liječnici primarne zdravstvene zaštite mogli bi ostati bez velike količine novca za pružanje zdravstvenih usluga svojim pacijentima. HZZO predlaže rezanje troškova, zbog čega liječnici ne znaju kako će uspješno i efikasno liječiti pacijente.

Dijana već 14 godina radi kao obiteljska liječnica u koncesiji. S kolegom dijeli ordinaciju, u koju su uložili vlastita sredstva. Kaže kako HZZO svako malo donosi odluke o ukidanju pružanja određenih usluga, poput obavljanja fizikalne terapije.

Pročitajte i ovo Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa Alarmantan nedostatak liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gledajte od 19.15 sati Večeras u Dnevniku Nove TV: Pitali smo studente medicine što bi ih moglo zadržati u Hrvatskoj

"Zapravo smo očajni i to ne samo zato što smo uložili novac. To je druga priča. Više pacijentima nećemo moći pružiti ono što im želimo i možemo pružiti", rekla je Dijana Mršić Novački, obiteljska liječnica.

Jedna od tih usluga je i vađenja krvi. Do sada je dostavljač Doma zdravlja uzimao uzorke i nosio ih u laboratorij, što je dobro funkcioniralo.

"Prije otprilike mjesec dana smo dobili obavijest da nam tu uslugu neće pružati. To znači da to više ne možemo obavljati", rekla je Mršić Novački.

Hoće li izmjene dodatno ugroziti primarnu zdravstvenu zaštitu?

Liječnici su ljutiti jer kažu kako HZZO priprema još izmjena koje će dodatno ugroziti primarnu zdravstvenu zaštitu.

"Ukida se pet zvjezdica, koje su se podrazumijevale u ordinaciji vađenje krvi. Ukida se telefonsko savjetovanje, savjetovanje s kroničnim osiguranicima i naručivanje u ordinaciji. Dakle, mi ćemo biti primorani ne javljati se na telefone i ne naručivati pacijente", rekla je Josipa Rodić iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Iz HZZO-a poručuju da je u tijeku javna rasprava, zbog čega ne mogu ništa komentirati. Liječnici kažu da će najavljene izmjene ugroziti pacijente, a bolnice dodatno opteretiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene