Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Struka je zgrožena

Liječnici i psihijatri jednoglasni u odgovoru na zahtjev policije - potencijalne teroriste tražite bilo gdje, ali ne u našim ordinacijama

Dopis policijske uprave Osiječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr)
Dopis policijske uprave Osiječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Psihijatar Ante Bagarić (Foto: Dnevnik.hr) Psihijatar Ante Bagarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dopis policijske uprave Osiječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr) Dopis policijske uprave Osiječko-baranjske (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zoran Kon iz policije (Foto: Dnevnik.hr) Zoran Kon iz policije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Scarpa Bugarić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Liječnici su dobili novi zadatak od policije - pronađite nam u svojim ambulantama potencijalne teroriste. Policija, prema preporuci Europske unije, tvrdi kako će teroriste tražiti među pacijentima s duševnim smetnjama. Liječnici obiteljske medicine i psihijatri jednoglasni su - potencijalne teroriste tražite bilo gdje, ali ne u našim ordinacijama.

Osječka policija od liječnika traži da među pacijentima prepoznaju i prijave potencijalne teroriste.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe"

''Dosadašnjom analizom evidentiranih sigurnosnih rizika utvrđena je pojava radikalizacije osoba sa duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.(...) Liječnicima je potrebno skrenuti pozornost da u slučaju opisanog indikatora ponašanja kod osoba o istome trebaju žurno izvijestiti PU Osječko-baranjsku poradi daljnjeg pravovremenog postupanja'', stoji u dopisu PU osječko-baranjske Domu zdravlja Osijek.

Danas priznaju - raspis Ravnateljstva policije malo su pogrešno shvatili i preširoko tumačili. ''U državama članicama EU uočen je trend radikalizacije osoba s duševnim smetnjama. U RH nije zabilježen nijedan takav slučaj'', kaže Zoran Kon iz PU osječko-baranjske.

Prijavljivanje pacijenata tražili su od svih liječnika obiteljske medicine, a ravnateljstvo je dopis namijenilo samo specijaliziranim ustanovama. I jednim i drugim liječnici su zgroženi.

''Mi to ne trebamo raditi. To je neprofesionalno, to je neetično. Policija treba tražiti radikalizirane teroriste na svakom mjestu, ali ne može ih naći u ambulantama. Oni dolaze na druga mjesta. U bitrije, na sportske predstave, na političke skupove. Tu je ta prava agresija'', kaže psihijatar Ante Bagarić.

''U ovom dopisu kriju se dvije opasnosti. Jedna je dodatna stigmatizacija psihijatrijskih bolesnika, a druga je de facto ugroza sigurnosti samih liječnika, jer pacijenti ne shvaćaju ove obveze liječnika koje im nameće zakon ili slični akti'', rekao je Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

''Nije nam jasno na koji način smo mi izvučeni, obiteljski liječnici kao najkompetentnije osobe za procjenu rizika i rizičnog ponašanja od terorizma'', rekla je liječnica obiteljske medicine Sanja Scarpa Bugarić.

Osobe sa psihičkim smetnjama, tvrde liječnici, nisu u povećanom broju teroristi. ''Čak su manje, jer su zabavljeni svojim silnim problemima, svojim smetnjama koje su im nepodnošljive'', rekao je psihijatar.

I najčešće nisu opasne za društvo. ''Opasniji su neki drugi, političari, razne druge grupe koje u svom, za stjecanje vlastitih moći, novaca i tako dalje, koriste i terorizam'', rekao je psihijatar.

Svaku ozbiljnu sumnju, kažu, ionako prijavljuju baš kao što je to, i prije dopisa, prijavila i socijalna radnica iz Đakova. Policija tada nije reagirala.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene