Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita proizvoda

Lički krumpir postaje hrvatski brend!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suša nije ugrozila lički krumpir koji će, bude li sve po planu, uskoro postati hrvatski brend!

Da zaštite svoj proizvod, nadaleko poznat po odličnom okusu, dosjetili su se sami Ličani. Tako ga žele obraniti od nelojalne konkurencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 20 tona manje Suša uzela svoje: I Ličani će ove godine morati kupovati krumpir! Slika nije dostupna Caritasova akcija Izvadit će 50 tona krumpira za potrebe pučke kuhinje

Počela je sezona vađenja krumpira u Lici. Na njivama je staro i mlado. 'Ja sam na vrećama, a prijateljice tu gore na traci prebiru, odvajaju krupne i sjemenske', rekla je Julijana Muhar. Lički krumpir, na inicijativu poljoprivrednika postaje zaštićeni proizvod. 'Kako ne bi pomoglo meni kao malom proizvođaču, posebno bi mi pomoglo jer inače imam problema sa tržištem, ne samo ja nego svi proizvođači ovdje koji su na području Like', rekao je Marko Muhar.

Više minerala od ostalih krumpira

Brand lički krumpir uskoro će biti ograničen na plodove uzgojene u Lici što raduje proizvođače, ali i kupce. 'Spriječit će se korištenje naziva za proizvode koji nisu proizvedeni po toj tehnologiji i na taj način i na tom području', rekla je Edita Volar Pantić iz Ministarstva poljoprivrede. Braća Muhar na godinu proizvedu oko 50 tona krumpira.

'Lički krumpir ima puno više minerala, suhe tvari od ostalih krumpira, zato je kvalitetniji. Malo manji je prinos u odnosu na druga područja, ali zato je kvalitetniji', rekao je Ivan Muhar. To su prepoznali brojni turisti pa ovaj krumpir ne ide daleko od njive - tek do stolova ličkih restorana.

'Kažu da je kvalitetom najbolji lički, evo vidite više vrsta - nije raskuhan, baš je lijep krumpir', rekla je Ankica Sigurnjak, glavna kuharica restorana. Kada prođe zaštita u Hrvatskoj Ličani će ići i korak dalje te zatražiti zaštitu svog čuvenog proizvoda i na europskoj razini, a probijanjem na to tržište mogle bi zaživjeti mnoge, sada neobrađene, ličke njive.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene