Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HAK i Dnevnik.hr

Iznenađujući rezultati: Što vam je najvažnije kod osiguravanja automobila?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liberalizacija tržišta 'srušila' je visinu premije auto osiguranja za 21,3 posto.

Hrvatski autoklub (HAK) i portal Dnevnik.hr proveli su u ožujku anketu o liberalizaciji tržišta auto osiguranja, a njezini su rezultati pomalo iznenađujući. Naime, iako je liberalizacija nastupila prije godinu dana, od 951 sudionika ankete više od polovice ispitanih nisu svjesni kad se liberaliziralo tržište.

Pročitajte i ovo Mitovi o osiguranju Pokrovitelj Osiguraj.me Nepotrebno i neisplativo: Tri najveća mita o osiguranju u koje i dalje vjerujemo Policija Gužva u prometu Prometna nesreća na A4: Vozi se uz ograničenje brzine

Samo njih 40,8% zna da se to dogodilo unazad godinu dana, dok većina onih koji ne znaju točno kad se to dogodilo, misle da je to bilo unazad dvije godine (31,5% sudionika), objavio je HAK.

Dva najčešća izvora informacija prilikom donošenja odluke o izboru osiguravatelja su predstavnik osiguranja (60%) i internet, odnosno mogućnost online usporedbe cijena (21,2%). Pri tome su žene nešto sklonije informirati se u osobnom kontaktu s osigurateljem, a muškarci su nešto skloniji online analizama cijena.

Nešto malo manje od polovice sudionika u posljednje dvije godine promijenili su osiguratelja (45,8%). Skloniji promjenama su muškarci i vlasnici novih automobila. Osnovni razlozi promjene su ponovno financijski, i to niža cijena koju je ponudio sadašnji osiguratelj (45,4% sudionika), odnosno bolja ponuda (37,2%). Tek je manji broj sudionika odluku o promjeni donio zbog lošeg iskustva s prethodnim osigurateljem (13,6%) ili na temelju preporuke (11,9%).

Rezultati istraživanja pokazuju da je čak 74,8% sudionika, u odnosu na cijenu prošle godine, posljednju premiju od auto odgovornosti platilo manje. Samo njih 5,2% platilo je višu cijenu. Radilo se o mlađim osobama (mlađima od 35 godina) koji imaju novije automobile.

Zanimljivo je međutim da sudionici nisu skloni asertivnosti u komunikaciji s osiguravateljima pa je tek malo više od polovice sudionika (59,9%) samostalno kontaktiralo osiguratelje i pokušalo dogovoriti popust. Možda se razlog može pronaći u činjenici da sudionici vjeruju da cijena koja im je ponuđena pruža dobru vrijednost za novac. Samo njih 10,2% smatra da to s cijenom koju su dobili nije slučaj.

Pad visine premije i zarade osiguratelja

REZULTATI ISTRAŽIVANJA Koliko doista brinemo o svojim automobilima?

U okviru neživotnih osiguranja, obvezno osiguranje od auto odgovornosti prošle je godine iznosilo 2,4 milijarde kuna što je pad za 18,3% u odnosu na 2013.. Riječ je o izravnoj posljedici liberalizacije jer je u prošloj godini broj osiguranih vozila veći nego ranije. S druge strane, prosječna premija auto odgovornosti dosegla je iznos od 1196 kuna, a to je u odnosu na 2013. godinu manje za 21,3%.
 

ANKETA

Koji su osnovni razlozi koji su utjecali na vašu odluku - cijena premije?
Ne utječe 78 8,2%
Utječe 309 32,5%
Snažno utječe 561 59%


Koji su osnovni razlozi koji su utjecali na vašu odluku - ponudili su popust?
Ne utječe 109 11,5%
Utječe 291 30,6%
Snažno utječe 548 57,6%

Jeste li očekivali da će uslijed liberalizacije tržišta auto osiguranja u nas premije biti niže nego što jesu?

Da 669 70,3%
Ne 177 18,6%
Ne znam 105 11%

U odnosu na cijenu premije prošle godine, cijena premije od auto odgovornosti koji ste posljednju platili je:
Veća 49 5,2%
Ista 191 20,1%
Manja 711 74,5%


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene