Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lektorski dnevnik

Nije lopta od Luke, već Lukina lopta, ali nije ni sjajan gol Modrića, no znate li kako je pravilno?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Sjećate se vjerojatno još iz osnovne škole da nije pravilno reći lopta od Luke, nego Lukina lopta. Isto tako ne trebamo govoriti ni da smo vidjeli sjajan gol Modrića, odličan potez Ronalda i slične izraze. Zašto nije dobro upotrebljavati posvojni genitiv i čime ga zamijeniti – pročitajte u nastavku.

Kad želimo reći da nešto pripada nekome, upotrijebit ćemo posvojni pridjev. Ako stan pripada Ani, reći ćemo da je to Anin stan. Ako nam prijatelj predstavi svoju sestru, reći ćemo da je ona prijateljeva sestra. Ipak, nije rijetkost čuti izraze kao što su stan od Ane, sestra od prijatelja, roman od Novaka, lopta od Marka, dres od Messija...

Izricanje posvojnosti prijedložnim izrazom od + genitiv u hrvatskom jeziku nije pravilno. Prijedlog od treba izbaciti, a genitiv preoblikovati u posvojni pridjev. Genitivom se može iskazati građa (prsten od zlata, igračka od plastike), ali i u takvim se slučajevima kad god je to moguće preporučuje upotrijebiti pridjev: zlatni prsten, plastična igračka.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Ha?? Od velike je važnosti da izvršite radnju čitanja ovog teksta ukoliko želite biti shvaćeni od strane svih

Pročitajte i ovo Ilustracija Najveći misterij(um) Aktuelno na cesti: Kud će biciklista dok automobiliste voze reli?

Što nije u redu s pogotkom Modrića?

Pratite li nogomet, sigurno ste zamijetili ovakve naslove: Hrvatska s dva gola Kovačića pobijedila Tursku; Pokušaj Kramarića na asistenciju Kovačića, lopta ide malo pored gola; Fantastični pogodak Modrića u uvjerljivoj pobjedi Reala. Nema prijedloga od, ali posvojnost je i u tim primjerima izrečena genitivom. Naravno, trebalo bi i tu upotrijebiti posvojne pridjeve: dva Kovačićeva gola, Kramarićev pokušaj, Kovačićeva asistencija, Modrićev pogodak.

Isto tako, nema razloga da broj telefona ne bude telefonski broj, državljanina Hrvatske bez problema možemo preoblikovati u hrvatskog državljanina, umjesto izraza stil života trebali bismo reći životni stil. Niz se može nastaviti unedogled.

Ilustracija Ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Kada može genitiv?

Postoje i slučajevi u kojima se genitiv ne može ili ne treba zamjenjivati posvojnim pridjevom. Već smo spomenuli da je nepravilno gol Modrića, ali sasvim je u redu reći gol Luke Modrića jer je u genitivu više riječi. Tako govorimo i o romanu Kristiana Novaka, majci svoje prijateljice i sl. Ni stanovnike Prečkog ne možemo promijeniti u prečke stanovnike ili što slično. Također, ništa nas ne sprječava da kažemo okupljanje reprezentacije ili sastanak mladih, kao ni oštrica noža i čaša vode.

Nekad posvojni genitiv i posvojni pridjev imaju različito značenje. Sjetimo se samo da nekima Praznik rada može biti radni praznik, kao i da mrvica kruha nije isto što i krušna mrvica.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene