Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LEKTORSKI DNEVNIK

Znate li da Maja Šuput nije u braku s Nenadom Tatarinovim?

Maja Šuput i Nenad Tatarinov - 1
Maja Šuput i Nenad Tatarinov - 1 Foto: Maja Šuput/Instagram
Ime i prezime odrednice su identiteta svake osobe i bitno je upotrebljavati ih pravilno, no svi smo se barem jednom našli u dilemi deklinirajući neka imena ili tvoreći od njih posvojne pridjeve. Ako imate sina Jakova, jeste li Jakovovi ili Jakovljevi roditelji? Je li Maja Šuput u braku s Nenadom Tatarinovim ili Tatarinovom? Sreća što se Bloom ne zove Jakov Tatarinov, tko bi tek to znao deklinirati...

Posvojni pridjevi nastaju dodavanjem sufikasa (tvorbenih nastavaka) -ov, -ev, -in i -ljev na imeničku osnovu. Od imenice pjesnik tvori se posvojni pridjev pjesnikov, od igrač nastaje igračev, a pripada li nešto tati, reći ćemo da je tatino. Svi su ti primjeri uobičajeni i nastavak im možemo odrediti po jezičnom osjećaju. Bez problema ćemo tvoriti i pridjeve od imena Fran, Andrej i Luka, no što kad se u priču umiješa jedan Jakov?

Pravila za tvorbu posvojnih pridjeva:
• ako imenička osnova završava na palatal (č, , ć, đ, j, lj, nj, š, ž), dodaje se nastavak -ev: glumčev, kraljev, ježev
• ako imenička osnova završava na nepalatal (svi ostali suglasnici), nastavak mu je -ov: djedov, paukov, golmanov
• nastavak -in dobivaju imenice e-sklonidbe: tata – tatin, papa – papin, ubojica – ubojičin 
• kad imenička osnova završava na -ov/-ev, dodaje se nastavak -ljev

 

Jakovov ili Jakovljev?

Ime Jakov vrlo je popularno u posljednje vrijeme. Vjerujem da su se mnogi roditelji zapitali kako se tvori posvojni pridjev od toga imena, odnosno hoće li reći da je ono što pripada Jakovu Jakovovo ili Jakovljevo?

Maja Šuput i Nenad Tatarinov - 1 Lektorski dnevnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad bismo po pravilu nepalatalnoj osnovi (Jakov) dodali nastavak -ov, dobili bismo pridjev Jakovov, u kojemu se ponavlja isti slog. Radi razjednačavanja u imenicama koje završavaju na -ov/-ev upotrebljava se nastavak -ljev, dakle pravilno je Jakovljev.

Možda to zvuči neuobičajeno, ali itekako je prisutno u prezimenima slavenskoga podrijetla. Poznati su nam Molotovljev koktel, Pavlovljev efekt i Mendeljejevljev periodni sustav elemenata.

Pročitajte i ovo Ilustracija LEKTORSKI DNEVNIK Muke po datumima: Znate li da danas nije 13. siječanj, ali i da godina nije počela 01. 01.?

Mužev ili muževljev?

Premda nije toliko čest, sufiks -ljev pojavljuje se i u nekim općim imenicama. Sigurno ste barem jednom u životu čuli da je nešto sinovljevo, bratovljevo, muževljevo ili očevljevo. Međutim, to su primjeri nepravilne upotrebe.

Ako imenicama sin, brat, otac, muž dodamo odgovarajući nastavak, dobivamo oblike sinov, bratov, očev, mužev. U hrvatskom standardnom jeziku pravilni su upravo takvi, kraći oblici. Nema potrebe gomilati sufikse istoga značenja, jedan je dovoljan da bi se iskazala pripadnost.

Pročitajte i ovo Lektorski dnevnik LEKTORSKI DNEVNIK Gdje ćeš za Novu 2024.? Osim što je možda prerano, još nešto ne valja u pitanju

S Nenadom Tatarinovim ili Tatarinovom?

Petrov, Tatarinov, Medvedev, Lavrov – o svima njima često čitamo u medijima, no postoji dilema kad je riječ o deklinaciji, točnije o njihovu obliku u instrumentalu. Hoćemo li reći da je održan sastanak s Božom Petrovim ili Petrovom? Je li Maja Šuput u braku s Nenadom Tatarinovim ili Tatarinovom?

Na prvu bismo vjerojatno pomislili da u muškom rodu treba dodati -im, kao što instrumental posvojnog pridjeva Petrov glasi s Petrovim (Družili smo se s Petrovim sinom.). Upravo je od tog pridjeva i nastalo prezime Petrov, no ono sad spada u kategoriju imenica i kao takvo treba se prilagoditi gramatičkom sustavu.

To znači da će u instrumentalu imati nastavak -om (kao i: sinom, dječakom). Prema tome, pravilno je: s Božom Petrovom, s Nenadom Tatarinovom, s Medvedevom, s Lavrovom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene