Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kupovna moć prosvjetara bit će veća za 40 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpisivanje sporazuma o plaćama s Vladom najveći je uspjeh koji su sindikati prosvjete postigli nakon bilo kojeg štrajka, ustvrdili su čelnici triju sindikata iz tzv. 'Vertikale sindikata obrazovanja' na današnjoj konferenciji za novinare.

'Dosad je bilo puno štrajkova u sustavu obrazovanja, ali nijedan nije donio ni približne rezultate', rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Sustav plaća - 3 Kritike ne prestaju Magla oko reforme s plaćama: "Premijer bi dobio koeficijent 5, a mi obični učitelji 1,9. Pitam se gdje je pravičnost?"

Vlada je prije štrajka nudila samo pet postotno povećanje osnovice za plaće za 2007., a sindikati su uspjeli izboriti povećanje plaća za ukupno 62 posto kroz šest godina, naglasio je Ribić.

U iduće tri godine, zahvaljujući dogovorenom rastu osnovice i
prosvjetnom dodatku, zaposlenima u obrazovanju i znanosti plaće će porasti 26,8 posto.

Primjerice, učitelj početnik, koji je ove godine primao plaću u neto iznosu od 4.164 kune, u 2009. bi trebao dobiti plaću od 5.409 kuna.

Nakon tri godine plaće u prosvjeti nastavit će rasti brže od ostalih plaća zahvaljujući 'osiguraču', tj. njihovu vezivanju na rast BDP-a i prosvjetnom dodatku.

'To znači da bi u šest godina plaće ukupno porasle 62 posto, a kako bi troškovi života u tom razdoblju trebali rasti 16 posto, našim bi članovima 2012. godine kupovna moć trebala biti veća 40 posto', objasnio je Ribić.

'Ponosni smo i sretni jer smo otvorili perspektivu mladim ljudima za rad u prosvjeti', ističe Ribić, jer bi kroz šest godina plaća nastavnika trebala biti 10-tak posto viša od prosječne plaće u privredi.

Manjinski sindikati obrazovanja, koji su izrazili ogorčenje sporazumom o plaćama, ustvrdivši kako je 'štrajk svih štrajkova završio kao prevara svih prevara', nisu korektni, kažu čelnici većinskih sindikata.

Svaki puta kada postignemo neki uspjeh oni kažu da je to 'sramno malo', ističe Ribić dodajući kako neki sindikalci zapravo rade za račun poslodavca - treba umanjiti uspjeh sindikata kako bi Vlada ispala pobjednicom.

Predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić, koji je najglasniji u kritikama sporazuma, nema potporu niti u svojoj školi - tamo je većina zaposlenih u konkurentskom Nezavisnom sindikatu srednjih škola.

'Meni su nudili i ministarsko mjesto, ali sam ostao u sindikatu cijelo vrijeme, a neki koji su bili najradikalniji prešli su na stranu vlasti', izjavio je Ribić aludirajući na bivšeg čelnika Preporoda Vinka Filipovića, koji je u međuvremenu postao ravnateljem Zavoda za školstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene