Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traje potraga za preživjelima

Pomorac stradao u havariji nije nestali hrvatski kapetan. Kum poručuje: "Firma je bila škrta i nije popravljala brod"

Morska potraga (Foto: Dnevnik.hr)
Morska potraga (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Unutrašnjost broda (Foto: Dnevnik.hr) Unutrašnjost broda (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Romano Perić (Foto: Dnevnik.hr) Romano Perić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mario Miškić (Foto: Dnevnik.hr) Mario Miškić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Morska potraga (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Obitelj 39-godišnjeg kapetana tegljača iz Šibenika s nestrpljenjem očekuje vijesti s drugog kraja svijeta. Nakon potopa traje potraga za 10 članova posade među kojima je i Hrvat. U oceanu je pronađeno tijelo jednog pomorca, no njegova obitelj ne želi da se otkrije njegov identitet.

Odjeci strašne havarije na Atlantiku ne prestaju. Iz oceana je izvučeno tijelo nestalog pomorca, a u dogovoru s obitelji, identitet stradalog nije otkriven.

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, nije riječ o 39-godišnjem hrvatskom kapetanu. Potraga za njim i ostalih devet pomoraca nastavlja se.

Pročitajte i ovo Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Prije 12 godina stradali pomorci Nastavlja se potraga za posadom potonulog tegljača: Ovo nije prva nesreća broda u vlasništvu francuske kompanije

Iz podivljalog Atlantskog oceana izvučeno je beživotno tijelo pomorca. Tvrtka "Bourbon Offshore" priopćila je da je tijelo locirao jedan od zrakoplova uključenih u potragu. A jedan od pet brodova uključenih u operaciju sudjelovao je u izvlačenju tijela.

Obitelj ne gubi nadu

Obitelj hrvatskog kapetana čeka vijesti s drugog kraja svijeta.

"Mati mu kaže: Nemoj plakati. Molim te, okreni ton, malo se nasmij. Živ je on! Srce materino kaže da je on živ!", rekao je Mario Miškić, otac nestalog kapetana.

Ne gube nadu i vjeruju da će se njihov kapetan vratiti kući.

Desetero nestalih pomoraca traže sve raspoložive snage. Francuskih i američkih vlasti. Mjesto havarije četvrti dan pretražuje se i iz zraka.

"Nisu popravili gdje je curilo"

Joško Mrvica, kum i najbolji prijatelj kapetana Dine Miškića također je kapetan broda, a za Morski.hr ispričao je što zna o havariji.

"Prije dva dana došao sam u Sydney, kad sam saznao od njegove žene da ne zna ništa o mužu ni što se događa. Rekao je da su imali oduvijek problema s tim brodom jer je brod bio 12 godina u Nigeriji. Nakon toliko godina Nigerije išli su na Las Palmas gdje je bilo dokovanje i popravak broda te je brod trebao ući u novi charter 3. listopada", ispričao je Mrvica.

Pročitajte i ovo Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Potraga za preživjelima Havarija tegljača na Atlantiku: Lociran prevrnuti čamac za spašavanje, uočeno i beživotno tijelo u moru

"Na dokovanju nisu popravili gdje je upravo curilo more, a firma je forsirala moga kuma da mora stići u Georgetown 3. listopada. Prvo, brod nije imao dovoljno goriva za izbjegavanje tog uragana koji je bio ogroman. Jedina šansa je bila da ide punom brzinom i da tako dođe na vrijeme u Georgetown, što bi značilo da je morao ići ispred uragana, ali u međuvrimenu, zbog curenja mora u strojarnicu stao je jedan motor gdje više nije bilo mjesta za povratak.

To vam je profesionalna informacija i naš svakidašnji problem zbog cijene nafte", opisao je Mrvica te dodao "firma je oduvijek bila škrta i nije popravljala brod, ustvari u firmi rade francuski laici koji nemaju veze o ničemu pa je zbog toga jako puno pomoraca dalo otkaz i prešlo na drugu firmu".

Mrvica je zbog stresa morao predati komandu časniku te je najavio kako će se vratiti u Hrvatsku ako ga kuma treba.

Na otvorenom moru dočekali razorni uragan

Kruh na svjetskim morima i oceanima trenutačno zarađuje 15.000 pomoraca. I većina ih se pita: je li 60-metarski tegljač trebao biti na otvorenom moru kad se znalo da stiže razorni uragan Lorenzo?

"Bourbon Rhode" plovio je s Kanarskih otoka prema Gvajani. Na pola puta potopili su ga valovi visoki i do 20 metara.

"Sami dizajn broda, tegljača je prilično robusan, prova i veliko nadgrađe dok je krma broda prilično niska i evo neka izvješća govore da je upravo preko krme brod počeo zaprimati vodu", kaže Romano Perić, predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Ovo nije prvi brod ove francuske kompanije koji je potonuo. 2007. more je blizu obale u Škotskoj progutalo "Bourbon Dolphin", a život je izgubilo osam norveških pomoraca. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene