Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga za preživjelima

Havarija tegljača na Atlantiku: Lociran prevrnuti čamac za spašavanje, uočeno i beživotno tijelo u moru

Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale)
Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Marine Nationale
Aktualno Galerija Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Foto: Marine Nationale Nastavlja se potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) - 2 Nastavlja se potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) - 2 Foto: Marine Nationale Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Foto: Afp Gordan Grlić Radman (Foto: Dnevnik.hr) Gordan Grlić Radman (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Gordan Grlić Radman (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Potraga za pomorcima s broda Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea kojemu je kapetan hrvatski državljanin traje dalje i Hrvatska se nada pozitivnom ishodu, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić- Radman. Obitelj šibenskog kapetana Dina Miškića ne gubi nadu, a u nedjelju navečer stigle su i informacije o pronalasku prevrnutog čamca za spašavanje i uočenom beživotnom tijelu u moru.

Francuska tvrtka Bourbon Offshore priopćila je u nedjelju navečer kako su spasilačke ekipe pronašle prevrnuti splav za spašavanje. Taj je čamac pronađen još u subotu navečer, izvijestila je francuska kompanija, a uočio ga je avion koji je pretraživao područje. Prema mjestu pronalaska upućen je komercijalni brod.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Natezanje se nastavlja Srbija je bijesna zbog izjave Radmana, poslali su prosvjednu notu, a sada se oglasilo naše Ministarstvo Vučić i Grlić Radman Sukob Vučić žestoko odgovorio Grlić Radmanu: "Možda sam ja nečiji Fićo, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga"

Iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru Rijeka (MRCC Rijeka) doznajemo da je u subotu kasno navečer američki zrakoplov uključen u potragu uočio beživotno tijelo u moru, što je potvrdila i jedna pomorska spasilačka jedinica. Rečeno namje da tijelo nije izvučeno iz mora, odnosno da ga spasioci nisu još izvukli pa se brojka nestalih u potrazi i dalje vodi na 11.

Supruga šibenskog kapetana koji je s posadom u čamcima za spašavanje, zapravo splavima na napuhivanje, morao napustiti remorker Bourbon Rhode svjesna je da još ništa nije izgubljeno.

"Pratimo situaciju, čekamo, nemamo novih informacija. Dina i njegove mornare traže helikopter, avion i deset brodova, a obvezu traženja imaju i brodovi koji se nađu u blizini. Tako da nismo izgubili nadu", rekla je za 24 sata.

Ocu šibenskog kapetana Mariju Miškiću nije lako. "Strahujemo i iščekujemo vijesti, ali zasad nema ništa novo. Tješi nas što su trojica mornara pronađena živa, još samo da nađu preostalih 11. Kažu mi da u tim splavima ima hrane za deset dana i daj Bože da ga nađu živog i zdravog, nadamo se", kazao je kapetanov otac, a na pitanje kako se drži mama glas mu je zadrhtao.

"A što da vam kažem, mama će umrijeti od tuge", rekao je zabrinuti otac. U susjedstvu Miškićevih, na Meterizama u Šibeniku, kažu da je nestali kapetan obiteljski čovjek koji uzdržava oca, majku, ženu i dijete.

"Dino? To vam je jako dobar čovik. Muči se po moru da sve odradi kako treba, za dobrobit obitelji. Supruga ima punu podršku obitelji, rodbine, prijateljica i drugih koji joj pomažu u ovoj teškoj situaciji.

Ima četverogodišnjeg sina i ženu, jako dobro ga poznam i znam koliko voli svoj posao. Pošten je i radi svoj posao kao uzoran i pametan kapetan. Ne možemo ni zamisliti, a kamoli prihvatiti, činjenicu da je potonuo s brodom. U nadi smo da će ga naći živog i zdravog", rekao je susjed Miškićevih za 24 sata.

Šibenčani se ipak nadaju najboljem. "To je jako tužna vijest, nadam se da će sve biti u redu", kaže Nikola. "Tužno i za grad Šibenik i za obitelj, normalno da je veliko žalovanje to sad šta se desilo, i šta će biti", kaže Zoran.

Hrvatska se nada pozitivnom ishodu potrage za pomorcima s Bourbon Rhodea

U izjavi novinarima ministar je rekao da u ovom trenutku nema nikakvih novih informacija u odnosu na subotu te je ponovio da su spašena tri od 14 članova posade, dok se za ostalima - među kojima je i kapetan Dino Miškić - i dalje traga.

Francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenio MVEP, uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin, objavila je da su mobilizirana sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea.

"Kolege su s obitelji Dina Miškića u stalnom kontaktu, uključene su sve pomorske i zračne snage koje bi pratile spašavanje. Potraga i dalje traje i mi se nadamo doista pozitivnom ishodu", rekao je hrvatski šef diplomacije.

Grlić-Radman je naglasio da su hrvatski predstavnici u stalnoj izravnoj vezi s francuskom kompanijom i francuskim kriznim stožerom te da oni raspolažu informacijama i uključili su svoje pomorske i zračne snage.

Čim budemo nešto novo znali, javnost će biti obaviještena, dodao je ministar. Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna. Prema informacijama, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana.

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

"Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva", uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage. Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu tvrtke koji je prenio MVEP i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene