Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije 12 godina stradali pomorci

Nastavlja se potraga za posadom potonulog tegljača: Ovo nije prva nesreća broda u vlasništvu francuske kompanije

Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP)
Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Foto: Afp
I dalje se nastavlja potraga za 11 članova posade tegljača Bourbon Rhode, koji je potonuo u Atlantiku prije nekoliko dana. Tegljač je u vlasništvu francuske kompanije Bourbon Offshore, koja je već morala isplatiti veći novčani iznos nakon što je prije više od 10 godina potonuo brod Bourbon Dolphin. U toj je nesreći poginulo osam pomoraca.

Potraga za pomorcima s broda Bourbon Rhodea, potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea, kojemu je kapetan iz Šibenika, traje i dalje. U nedjelju navečer stigle su i informacije o pronalasku prevrnutog čamca za spašavanje i uočenom beživotnom tijelu u moru.

Pročitajte i ovo Brod Alp Striker koji traga za nestalim pomorcima (Foto: screenshot YouTube) PRATITE TIJEK POTRAGE Član posade trgovačkog broda koji traga za nestalim pomorcima: "Upravo su nam zadali novi zadatak. Dat ćemo sve od sebe u potrazi" Romano Perić i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) HAVARIJA BOURBON RHODEA Stručnjak poručuje: ''Dokle god se ne pronađu splavi, možemo vjerovati u pozitivan ishod''

Francuska tvrtka Bourbon Offshore priopćila je u nedjelju navečer da su spasilačke ekipe pronašle prevrnuti splav za spašavanje. Taj je čamac pronađen još u subotu navečer, izvijestila je francuska kompanija, a uočio ga je avion koji je pretraživao područje. Prema mjestu pronalaska upućen je komercijalni brod. Obitelj šibenskog kapetana Dina Miškića ne gubi nadu.

Iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru Rijeka (MRCC Rijeka) doznaje se da je u subotu kasno navečer američki zrakoplov uočio beživotno tijelo u moru, što je potvrdila i jedna pomorska spasilačka jedinica. Tijelo zasad nije izvučeno iz mora, pa se i dalje vodi da je 11 nestalih.

Nije prva nesreća

Jedan je iskusni pomorac za portal Morski.hr kazao da vjeruje da se Bourbon Rhode najprije prevrnuo, a zatim potonuo.

To podsjeća na nesreću koja se dogodila još jednom brodu u vlasništvu tvrtke Bourbon Offshore. Naime, prije 12 godina potonuo je brod Bourbon Dolphin. Tada je živote izgubilo osam norveških pomoraca. Bourbon Dolphin prevrnuo se u travnju 2007. godine u blizini obale Shetland u Škotskoj. Tri dana kasnije brod je potonuo, dok su trajale pripreme da ga se izvuče na obalu. Na brodu je bilo ukupno 15 članova posade, a osim kapetana, poginuo je i njegov 14-godišnji sin.

Zbog ove nesreće, koja je uznemirila Norvešku, pokrenute su brojne sudske tužbe, a tvrtka Bourbon Offshore dvije godine nakon tragedije kažnjena je s pet milijuna norveških kruna, odnosno oko 540.000 eura.

Sud je presudu obrazložio činjenicom da kapetan broda nije imao dovoljno vremena naučiti sve o plovilu, posadi i složenoj operaciji s kojom se suočavao. Naime, on je imao samo 90 minuta da preuzme dužnost kapetana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene