Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministar zdravstva Milan Kujundžić smatra da su sindikalni pregovori važni, ali da je za Hrvatsku važnija mogućnost izgradnje nove sveučilišne bolnice u Splitu o čemu je u ponedjeljak razgovarao u splitskome KBC-u s potencijalnim kineskim investitorom.


Kineska medicinska kompanija u vlasništvu države Sinopharm Internacional iskazala je zanimanje za gradnju sveučilišnih bolnica u Splitu, Zagrebu i Osijeku, a tim povodom u ponedjeljak održan i prvi sastanak u splitskome KBC-u.

Vezani članci Slika nije dostupna Zdravstvo na korak do kolapsa, liječnici godišnje rade i po 1000 prekovremenih sati: "Sustav je pred pucanjem" Slika nije dostupna Državna revizija kreće u akciju: Je li došao kraj mučnim listama čekanja u bolnicama?

Novinari su pak za ministra imali i puno drugih pitanja, među kojima i zašto danas nije na pregovorima sa sindikatima u Zagrebu.

"Današnji događaj u Splitu važniji je projekt za Hrvatsku, a to je mogućnost izgradnje nove sveučilišne bolnice u Split, sindikalni pregovori su važni i njih vode predstavnici triju ministarstava - zdravstva, financija i rada", odgovorio je Milan Kujundžić.

Na pitanje hoće li zdravstvenim djelatnicima podići plaće ministar je rekao da je opravdano što se traži povećanje plaća jer, istaknuo je, ako zdravstvene djelatnike želimo zadržati u Hrvatskoj, trebaju im nešto veće plaće.

Uvjeren je da će se ministarstva s predstavnicima sindikata "naći na onome što je moguće". Smatra kako je apsolutno opravdano da i liječnički sindikat sudjeluje u pregovorima, kao i da "ministar rada to žurno mora raditi s obzirom da nigdje u svijetu ne postoji da liječnici ne pregovaraju o kolektivnom ugovoru".

S novinarima je podijelio i stajalište ministra financija Zdravka Marića koji je, istaknuo je, "prvi za podizanje plaća liječnicima i medicinskim sestrama, ali i smatra da treba uvažiti realnost, te pronaći novac". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju