Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac iz donacija

Kujundžić: O tome tko će dobiti inovativni lijek odlučivat će povjerenstva Ministarstva zdravstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odluke Vlade o početku prikupljanja financijskih sredstava za nabavu lijekova za rijetke i/ili teške bolesti, ministar zdravstva Milan Kujundžić pojasnio je kako će građani i pravne osobe uskoro moći uplaćivati donacije za inovativne lijekove, koji nisu na listi skupih lijekova HZZO-a, za pojedine skupine bolesti, dok će o tome je li neki pacijent kandidat za određeni lijek na temelju medicinske dokumentacije odlučivati stručna povjerenstva koja će ustrojiti Ministarstvo zdravstva.

"Inovativni lijekovi su nešto što želimo da građanima u Hrvatskoj budu što prije dostupni. Procedure su takve da nekada prođe više mjeseci, a nerijetko i godina-dvije da lijek dođe na listu, a za neke bolesnike to bude kasno. Zato smo u nakani da što veći broj bolesnika što prije dobije inovativne lijekove išli po modelu sličnom onima u Italiji, Francuskoj i nekim drugim zemljama. Idemo na dobrovoljne priloge građana i pravnih osoba kojima bi se moglo priskrbiti novac dok lijekovi ne dođu na listu, kako bi pacijenti koji imaju apsolutne indikacije prema svojim dijagnozama, izvješćima iz literature i kliničkim iskustvima dobili te lijekove", rekao je Kujundžić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar najavio Kujundžić: Spinraza idući tjedan na listi HZZO-a Slika nije dostupna Komentirao nadoplatu Kujundžić: Osim Xelode na listi HZZO-a postoje dokazano jednako dobri lijekovi

Radi se o inovativnim lijekovima koji već postoje, ali i onima koji će se tek pojaviti, a model predviđa i da država na prikupljena sredstava od donacija, uplati još toliki iznos, o tome će Vlada donijeti novu odluku, dodao je.

Kujundžić navodi kako će na internet stranici Ministarstva zdravstva biti objavljeni računi za pojedine skupine bolesti no neće biti moguće uplaćivati pojedinačno za određenog pacijenta.

"Vjerujemo da će se Hrvati kao i dosad odazvati na takve akcije i da će se prikupiti određena sredstva", kazao je Kujundžić i dodao kako interes već postoji te se javljaju pojedinci i udruge s namjerom da organiziraju akcije kako bi poticali građane i druge donatore za uplate.

Isti model prikupljanja novca primijenit će se i za spinrazu, novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, koja je izazvao u posljednje vrijeme veliku pozornost javnosti i medija.

Kujundžić je rekao kako je dosad na terapiju tim lijekom stavljeno dvoje djece, dok su roditelji drugo dvoje obaviješteni da se jave u Referentni centar u KBC Zagreb radi dogovora o početku terapije. Peto dijete je iz BiH, za čije je liječenje tamo prikupljen novac i o kojemu se čeka odluka Povjerenstva, jer prikupljeni novac ne može biti presudan za odobrenje terapije.

Ocijenio je kako je u primjeni spinraze Hrvatska, iako mala i siromašna, napravila veliki iskorak i omogućila korištenje lijeka djeci i prije znatno bogatijih zemalja.

Dodao je i kako se Povjerenstvo o tome lijeku sastaje redovito, analizira nove spoznaje i indikacije te nuspojave lijeka, budući da ishitreno davanje lijeka može napraviti više štete nego koristi kod pojedinih pacijenata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene