Krenula je potraga za sezonskim radnicima u turizmu, prošle godine nedostajalo je nekoliko tisuća radnika. Cilj je što bolje aktivirati domaće tržište rada, a tome bi trebali pomoći Dani poslova u Turizmu. Svoje radnike poslodavci će tražiti u Osijeku, Zagrebu i Splitu.


Potraga za sezonskim radnicima u turizmu krenula je u Osijeku.

Vezani članci Put do Splita: Autocestom ili starom cestom? - 5 Starom cestom ili autocestom od Zagreba do Splita? Dnevnik Nove TV provjerio je što se više isplati Ante Vlašić i Paula Klaić Saulačić Turisti preplavili Jadran, no ima li ih tko poslužiti? "Krenuli smo kasno u tu priču, ali država mora..."

"Tražimo baš sve: od kuhara, konobara, sobarica, spremačica, do pomoćnog osoblja", rekla je Mirjana Bajčić Kadrovski, referentica u hotelskom lancu.

Zainteresirani radnici mogli su direktno razgovarati s poslodavcima i pronaći nešto za sebe.

Radi se o drugim po redu Danima poslova u turizmu, projektu Ministarstava rada i turizma, Zavoda za zapošljavanje i Hrvatske turističke zajednice. No poslodavci su ove godine primijetili manji odaziv.

"Lani je bila puna dvorana. Ne znam gdje su Slavonci nestali", rekla je Bajčić Kadrovski.

Umjesto da radnici traže posao, poslodavci traže radnike

U Osječko-baranjskoj županiji i dalje je oko 22 tisuće nezaposlenih. Struka upozorava da država mora biti ta koja će osigurati bolje uvjete, a kao problem vide i to što u Hrvatskoj poslodavci traže radnike, umjesto da nezaposleni traže posao.

"Mislim da bi stvari na neki način trebalo okrenuti. Oni koji već sada imaju svoje stalne sezonske radnike sigurno su u dobitku, ovi drugi će zaista morati požuriti", rekla je Nikolina Farčić iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

Za ovu godinu izdano je 1800 dozvola za uvoz radne snage. U Ministarstvu turizma poručuju kako je to vatrogasna mjera i kako se mora aktivirati domaće tržište rada. Dani poslova u turizmu nastavljaju se u Zagrebu i Splitu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju