Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od danas

KREĆU ROKOVI ZA FORMIRANJE SABORA I VLADE Detaljan pregled mogućih scenarija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od utorka političarima počinju teći i ustavni rokovi za formiranje Hrvatskog sabora i Vlade. Ustav kaže kako se najkasnije za 20 dana mora održati konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora.

Konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora će sazvati predsjednica, a sve oko formiranja Hrvatskog Sabora pa i Vlade propisuje Ustav.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

A cijeli proces formiranja nove Vlade mogao bi potrajati mjesecima ili u najgorem slučaju do veljače 2016. godine. Od danas se na političkoj sceni igra samo po političkim pravilima.

Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak je objavilo službene rezultate parlamentarnih izbora, a Ustavni je sud kazao kako su izbori za osmi saziv Sabora provedeni sukladno sa Ustavom i zakonima. Prema tome, od utorka kreće rok od 20 dana kada mora biti konstruiran Hrvatski Sabor i njegov predsjednik koji je do sada, bez većih problema, bio izabran od strane većine zastupnika. Sabor i njegov predsjednik trebaju biti poznati do 13. prosinca.

PRGOMET OSNOVAO STRANKU 'Hrid ostaje u okviru političke platforme Most'

Ukoliko do tog datuma na bude izabran predsjenik Sabora, nećemo imati ponovljene izbore već kreću konzultacije koje mogu trajati sedam, dvanaest, četrnaest dana ili koliko je god potrebno da se izabere predsjednik.

U tom razdoblju, predsjednica paralelno provodi konzultacije u potrazi za parlamentarnom većinom. A za sastav nove vlade, predsjednica pokreće konzultacije i prije konačnog saziva Sabora.

26. studenog predsjednica počinje s konzultacijama za sastavljanje Vlade. U svoj ured pozvat će sve političke opcije koje su na parlamentarnim izborima osvojile mjesta u Saboru. Cijeli proces može trajati danima, a predsjednica može ponoviti konzultacije s političkim opcijama. Sve dok se ne uvjeri da je pronašla mandatara koji oko sredine prosinca dobiva mandat za sastavljanje vlade.

Mandatar od dana kada dobije potvrdu predsjednice ima rok od 30 dana za sastavljanje vlade. Ukoliko u tom vremenu ne uspije sastaviti vladu, predsjednica se potom okreće drugom nmandataru kojem daje rok od sredine siječnja do sredine veljače, 30 dana, da sastavi vladu.

U slučaju da drugi mandatar ne uspije sastaviti vladu, mandat vraća predsjednici koja imenuje tehničku vladu, vladu stručnjaka koja će zemlju držati u hladnom pogonu kako bi zemlja mogla funkcionirati do sljedećih izbora koji bi se potom održavali u travnju.

Tako nalaže Ustav, no do sad smo mandatare i premijere uvijek dobili u prosincu, odnosno puno prije konstituirajuće sjednice Sabora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene