Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10. godina u NATO akciji

Kotromanović: Kao vojnik ponosan sam na svoje kolege u ISAF-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Ante Kotromanović danas je, u povodu 10. obljetnice sudjelovanja hrvatskih vojnika u NATO-ovoj mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, naglasio kako svi u Hrvatskoj mogu biti ponosni na naše vojnike koji su sudjelovali ili još sudjeluju u toj zahtjevnoj misiji, koja je, ustvrdio je, HV 'izbrendirala' kao dobre vojnike.

"Kao bivši bojnik jako sam ponosan na te svoje kolege, a danas kao ministar obrane na ljude koji su 10 godina proveli u Afganistanu, koji su napravili tisuće kolometara po Afganistanu, radili vrlo složene i opasne poslove i hvala dragom Bogu zadnjih deset godina da se nikome ništa nije desilo", izjavio je Kotromanović novinarima u Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski".

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean"

>> 'Vojna policija radi svoj dio posla, ja to neću ni komentirati'

U prigodi obilježavanja 10. obljetnice sudjelovanja u ISAF-u te 4. godišnjici članstva Hrvatske u NATO-u ministar je kazao i kako se trud i zalaganje pripadnika OSRH u Afganistanu možda i nedovoljno cijeni, budući da javnosti nije dovoljno prezentirano o kako teškim i složenim te opasnim uvjetima je riječ. "Mi svo svi ponosni na to, to je zahtjevna i teška operacija koja nas je sigurno na neki način izbrendirala kao dobre vojnike, oplemenila nas i obogatila, jer smo stekli nova vojnička znanja i vještine", poručio je.

Kotromanović je potvrdio da će hrvatski vojnici, iako u manjem broju nego do sada, ostati u Afganistanu, uglavnom kao instruktori, odnosno mentori pripadnicima tamošnje vojske na razini korpusa i niže, grupirani na jednom mjestu na sjeveru zemlje gdje će savezničkim snagama zapovijedati Njemačka. "Mi smo zadovoljni s tim i sada čekamo detaljne planove koje nam NATO svima treba proslijediti i odobriti za 2014. godinu i dalje", rekao je.

'Natječaj u tijeku'

Novinare je zanimalo i kome će MORH povjeriti remont borbenih zrakoplova MIG-ova, na što je Kotromanović odgovorio kako je natječaj u tijeku te da ne zna tko će dobiti taj posao. "Krivo mi je kada netko to imputira MORH-u. Mi provodimo natječaj transparentno, skinuli smo i tajnost s tog natječaja kako bi to javnosti približili. Mi smo u odnosu na ranije pet puta skidali oznake tajnosti s projekata koji su vođeni u Ministarstvu, tako da sada sa 880 milijuna kuna imamo samo 154 milijuna koji su klasificirani, a iduće godine bit će i manje", poručio je ministar.

Naglasio je da MORH ne lobira ni za čije interese, već želi da sve prođe transparentno, pošteno te da naši vojni piloti budu zadovoljni. Uz isto obrazloženje novinarima je ponudio i odgovor na pitanje kupuje li MORH jemenske MIG-ove kao zamjenske, ističući da njegovo ministarstvo postupak remonta te kupnje zamjenskih zrakoplova vodi temeljem natječajne procedure na koju osobno ne želi utjecati, "jer to i nije moja kompetencija".

Upitan kada bi taj natječaj mogao završiti, Kotromanović je odgovorio: "U nabavi postoji procedura, ne može se ni prije niti poslije. Imali smo loše primjere kada se procedura možda nije poštivala pa smo imali problema u ministarstvu. Želimo poštivati zakone ove države i proceduru što se tiče nabave za bilo što". Zadovoljstvo članstvom u NATO-u i sudjelovanjem i operaciji ISAF izrazio je i načelnik Glavnog stožera OSRH, general pukovnik Drago Lovrić.

HV se najbrže integrirao u NATO

Istaknuo je kako se Hrvatska vojska najbrže do sada integrirala u NATO u kojemu je, kao i u operaciji ISAF, stekla potrebna iskustva, znanja i vještine, ali i pokazala da ima ljude sposobne djelovati u svim, pa i u najsloženijim situacijama. Upitan bi li naši vojnici bili još i bolji da su veća proračunska izdvajanja za obranu, Lovrić je odgovorio kako s resursima probleme imaju sve vojske svijeta, a da Hrvatska s postojećim resursima pokušava izgraditi optimum.

"Saveznici teže da se izdvaja 20 posto obrambenog proračuna za opremanje, Hrvatska je negdje na 18 ili 19 posto. Samo su četiri članice u 2011. godini imale više od 20 posto, tako da gledajući obrambeni proračun RH nije na dnu po pitanju opremanja, nego spada u gornji vrh zemalja po pitanju izdvajanja za modernizaciju oružanih snaga", kazao je. Naglasio je, ipak, kako su, što se modernizacije tiče, potrebna nešto veća izdvajanja, budući da je Hrvatska naslijedila tehniku iz rata koja je puno korištena te je treba zamijeniti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene