Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do tada valjda gotovi pregovori

Kosor: Vrijeme izbora objavit ćemo do kraja lipnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme parlamentarnih izbora objavit ćemo do kraja lipnja, do kada bi trebali biti završeni pristupni pregovori s Europskom unijom, izjavila je večeras nakon sastanka s koalicijskim partnerima predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor.

Kao glavnu temu današnjeg sastanka premijerka je u izjavi novinarima navela 'mobiliziranje svih snaga kako bi se do kraja lipnja zatvorila sva preostala poglavlja'.

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

'Razgovarali smo da još snažnije krećemo u završetak pregovora do kraja lipnja, o zatvaranju poglavlja 8 (tržišno natjecanje), a osobito poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava) i dodatnom planu aktivnosti kako bi pregovori bili gotovi do kraja lipnja', rekla je Kosor, posebice ističući važnost jačanja parlamentarne potpore za dostizanje toga cilja. O toj temi, rekla je, uskoro će razgovarati i s oporbom.

Istaknula je kako je koalicija čvrsta i stabilna te da vlada ima nedvosmislenu potporu partnera za završetak pregovora s EU-om, gospodarski oporavak i nastavak borbe protiv korupcije i kriminala. Jedinstveni su i u stajalištu da se parlamentarni izbori održe odvojeno od referenduma za ulazak u EU, rekla je premijerka.

Zadovoljstvo sastankom izrazili su i predsjednik HSS-a Josip Friščić, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i nezavisna zastupnica Đurđa Adlešič, ističući kao glavni cilj kvalitetan završetak pregovora. 'Danas je dogovoreno da se parlamentarni izbori održe do kraja ove godine. Ova koalicija ne želi bježati od građana', rekao je Friščić, dodajući kako vjeruje da će se 'do kraja lipnja moći jasno izlistati datumi'.

I on smatra da će se pregovori s EU-om završiti do kraja lipnja budući da, kako je rekao, nijedno ministarstvo nije izrazilo sumnju u ispunjavanje svih potrebnih mjerila. Pupovac je pak istaknuo kako je najvažnije 'spriječiti gubitak fokusiranja na završetak pregovora', što se, ocijenio je, u zadnje vrijeme počelo događati.

>> 'Dosta o tim izborima! Izbori će biti kada će biti'

'Odlučili smo da kao vladajuća koalicija trebamo vratiti fokus da se pregovori završe do kraja lipnja', rekao je Pupovac. S tim ciljem, istaknuo je, potrebno je pokrenuti sinergiju u cijelom društvu, stvarajući pretpostavke za završetak pregovora te da 'izbori budu održani u skladu s očekivanjima građana'.

Milanović: To je šteta za Hrvatsku

Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović, za Dnevnik Nove TV komentirao je najnoviju premijerkinu izjavu o datumu izbora. 'To je šteta za Hrvatsku', rekao je Milanović te na pitanje hoće li se odazvati najavljenom premijerkinom pozivu oporbi na sastanak, rekao kako je 10-ak puta bio i kod bivšeg premijera i kod premijerke, a ona u Sabor ne želi doći. Milanović je ocijenio kako je dosta daljnjeg naslikavanja te da nema teme o kojoj se otvoreno ne može razgovarati u Saboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene