Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada financira plaće i program

Kosor i mons. Srakić potpisali ugovor o katoličkim školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Marinom Srakićem ugovor o katoličkim školama. Pored državnih i privatnih, Hrvatska ima i ukupno 48 katoličkih vrtića. Također, trenutačno rade dvije osnovne katoličke škole i 12 gimnazija. No uskoro će ih biti još. Provjerili smo po čemu su takve škole drugačije od običnih.

U jednoj od katoličkih gimnazija - posebnoj i po tome što je rezervirana samo za djevojke - školovalo se u posljednjih 15 godina više od 1.400 učenica. Antonija i Katarina - htjele su baš u ovu školu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pročitajte poruke biskupa 'Isuse, pođi u Sabor i ondje održi govor u svome stilu' Slika nije dostupna Tema dana Kako komentirate kritike s oltara?

'Jedan od razloga su putovanja, a drugi je što se profesori ne odnose prema nama kao prema brojevima, nego nam svima znaju i ime i prezime i srdačni su, uskaču kad nam treba pomoći', kazala je Antonija Vrkljan, učenica 3. razreda.

'Gledali su me kao osobu, nije bilo ono - ah, evo još jedna učenica. Ravnateljica je prvi dan zapamtila moje ime i prezime i znala je i kakva sam i šta sam. To je to!', dodala je Katarina Jambrošić, učenica 1. razreda.

Program je isti kao i u drugim gimnazijama uz dodatni vjerski dio. Mons. Srakić najavio je otvaranje novih škola, jer Hrvatska tu kaska za Europom. U Mađarskoj je primjerice više od 300 katoličkih škola. S obzirom na to da je program u Hrvatskoj poprilično strogo uređen, nedovoljno je mjesta za vjeru.

TON- Škvorčević - U tom smislu produženi je boravak dragocjen, kao dodatni napor u pristupu djeci, i uvijek pazeći da ih se ne optereti nekim samo učenjem i znanjima nego da se promiče kreativnost jer onda je to učenje daleko lakše i nije teret nego igra.

U katoličkim školama bogat je izbor aktivnosti i izbornih predmeta. Po svemu ostalom - nema mnogo razlika. Osim ocjena za upis u ovu školu važan je i razgovor s obitelji i želja učenika da pohađaju baš tu školu. A o potrebi za još vjerskih škola dovoljno govori podatak da je u ovoj gimnaziji ostalo još samo 10 slobodnih mjesta, iako upisi službeno još nisu ni počeli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene