Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KORONA USPORILA GRADNJU

Provjerili smo stanje na gradilištu Pelješkog mosta: Čelik iz Kine stigao, gradilište opet radi punom parom

Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 2
Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 2 Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zlatko Tvrtković Zlatko Tvrtković Foto: DNEVNIK.hr Ivo Jerković Ivo Jerković Foto: DNEVNIK.hr Davor Perić Davor Perić Foto: DNEVNIK.hr +5 Josip Škorić Galerija 1/10 >>
Čelik iz Kine je stigao. Na gradilištu Pelješkog mosta je 1100 radnika, a iako nismo u predizbornoj kampanji, stižu novi konkretni datumi otvaranja.

Do Dubrovnika ćemo bez stajanja u Neumu u ljeto 2022. godine. Vizure mosta, koji će konačno i cestovno povezati Hrvatsku, dobivaju svoje obrise.

Pročitajte i ovo Ministar Oleg Butković i predsjednik Zoran Milanović Novi nastavak Butković za dobro jutro Milanoviću: ''Koje li ironije, uđeš u kampanju kao predsjednik, a iz nje izađeš kao kravokradica!'' Pelješki most Poskupljenje građevinskog materijala Konačna cijena za Pelješki most bit će puno veća: Pogledajte koliko Hrvatska još mora platiti

"Neću morati vaditi djeci putovnice ako budem htio za Dubrovnik. Ako poželim ići na Korčulu, ne moram na Ston. Bliže mi je 30 kilometara", kaže Zlatko Tvrtković iz Duboke.

Lokalna zajednica očekuje gospodarski preporod.

"S obzirom na to koliko se dugo priča o mostu, bude li gotov dogodine u sedmom ili devetom mjesecu, mislim da ne igra uopće nikakvu ulogu", uvjeren je Ivo Jerković iz Mjesnog odbora Komarna. 

Čelične konstrukcije mosta kasnile su u dolasku iz Kine. Sad su konačno usidrene u malostonskom zaljevu.

Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 2 Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 5 Foto: DNEVNIK.hr

"Radi se o ukupno 3800 tona elemenata, od čega najuža dva imaju 52 metra. U tijeku su pripreme za njihovu montažu i buduće zavarivanje", kaže Davor Perić iz Hrvatskih autocesta.  

Situaciju na gradilištu investitor ipak opisuje ovako:

"Projekt je u punom jeku, ipak danas je na gradilištu zapravo utrka s vremenom uslijed svih posljedica koronakrize", kaže Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. 

Kasne i pristupne ceste koje grade Grci, pa se radi na alternativnom spoju na Pelješcu.

Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 2 Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Da bi izmjenom dokumentacije napravili čvor Brijesta u kojem bi se most mogao spojiti i privremeno na lokalnu prometnicu", otkriva Škorić. 

Resorni ministar Oleg Butković nakon obilaska radova o otvaranju ipak konkretno. "Imate rok kada mora biti gotov most, kada moraju biti gotove pristupne ceste, znači govorimo otprilike za godinu i pol dana", kazao je ministar, a to znači uoči turističke sezone 2022. godine. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene