Posjetili smo najveće i najvažnije gradilište u Hrvatskoj – gradilište Pelješkog mosta. Ondje bivši predsjednik Sabora kineske radnike svakog jutra promatra sa svoje terase.

Galerija Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora Gradilište Pelješkog mota Građani 2012. godine brodicama izgradili nepostojeći Pelješki most +0 Izgradnja Pelješkog mosta

Najveće gradilište u Hrvatskoj ima izvanredni nadzor, bivšeg predsjednika Sabora Luku Bebića.

"Ja to volim gledati, ja to pratim od 6:30, kad se bude radni ljudi Pelješkog mosta. Uživam u tome, gledam sve operacije koje se mogu vidjeti odavde", rekao je Bebić.

Ljeta u Komarni provodi duže od pola stoljeća. Tvrdi da je prvi iznio ideju o Pelješkom mostu: "Od '98., kad sam u Saboru predložio mogućnost gradnje mosta, do ostvarivanja protekle su 22 godine. To je jedno veliko zadovoljstvo."

U međuvremenu je i podržavao prosvjedne akcije.

"Mislim da je ovo na primjeren način hrvatskoj i europskoj javnosti prikazana potreba izgradnje ovoga mosta", rekao je Bebić u rujnu 2012. godine, kada su građani s oko 500 brodica stvorili pontonski most između Brijeste i Komarne te tako simbolično sagradili most kojeg nema.

Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora Građani 2012. godine brodicama izgradili nepostojeći Pelješki most (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Most u konačnici niče pred njegovom terasom.

"Razvoze radnike u 6:30 ujutro, a u 6:30 navečer ih vraćaju. To znači da su to duple smjene, koliko ja mogu vidjeti", rekao je Bebić.

Radovi kasne dva mjeseca 

Na gradilištu je u ovom trenutku oko 600 radnika koji čekaju materijal s istoka.

"Za sada imamo stvarno kašnjenje od oko dva mjeseca. Što se tiče proizvodnje u pogonima u Kini i koliko će to utjecati na rok završetka, to u ovom trenutku ne možemo reći jer je pitanje koliko izvođač može ubrzati montažu na terenu", rekao je Jeroslav Šegedin iz Hrvatskih cesta.

Slika nije dostupna Korona je pomutila račune oko krajnjeg roka za Pelješki most: "Ulažemo 200 posto napora..."

Slika nije dostupna Kineski brod u Pločama pregledala sanitarna inspekcija i policija: Članovi posade su zdravi i mogu početi s poslom

Prelazak granica, posebno u doba korone, predstavlja problem pa se most željno iščekuje.

"Idem preko Neuma i to je katastrofa. Čekam po sat do dva vremena da bih došao na Pelješac", rekao nam je Stanislav Vujević.

Usprkos epidemiji, ove su godine i turisti stigli u Komarnu.

"Što se tiče sezone, od polovine sedmog mjeseca nekako se izvuklo i sada se praktički ne može ni osjetiti. Na nekih smo 30 posto lošije nego lani", rekao je Ivo Jerković, predsjednik Mjesnog odbora Komarna.

"Jednodnevni izleti oživjet će u dolini Neretve"

O izgradnji Pelješkog mosta uživo smo u Dnevniku Nove TV razgovarali sa Smiljanom Mustapićem, načelnikom Općine Slivno. On nam je rekao da građani koji žive u blizini gradilišta već sad imaju koristi od mosta.

"U ovom je trenutku na izgradnji mosta, na održavanju i logistici, zaposlen jedan dio naših stanovnika. Iznajmljen je i dobar dio apartmana tako da u svakom slučaju ima koristi i od same gradnje", rekao je Slivno.

Dodao je da će koristi imati i kad most bude izgrađen: "Mislim da će jednodnevni izleti oživjeti u dolini Neretve zbog gostiju iz Dubrovnika i drugih dijelova u koje gosti dolaze avionima i kruzerima."

Također je rekao da planiraju obnoviti ceste koje vode do Pelješkog mosta.

"Već smo napravili projektnu dokumentaciju i dobili smo dozvole za gradnju tih cesta. Sada ide natječajna mjera na koju ćemo se prijaviti te planiramo u idućih godinu ili dvije asfaltirati te ceste", rekao je Mustapić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju