Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mini busevi služit će javnom prijevozu u Koprivnici i prvi su takve vrste i namjene u Hrvatskoj.


U Koprivnici su u četvrtak predstavljena dva električna mini autobusa vrijedna 1,4 milijuna kuna koje je gradska vlast nabavila u europskom projektu Civitas Dyn@mo te je istaknuto da je taj grad prvi u državi dobio električne autobuse za javni prijevoz.

Vezani članci Darko Koren Da se ne baci: I jedan župan cijepio se protiv korone preko reda Sjekira (Foto: Guliver/Thinkstock) Žestoki sukob trojice pijanih muškaraca, radile šake, sjekira i - zubi

Autobuse je izradio hrvatski Dok Ing, vodeća kompanija za izradu strojeva za razminiravanje u regiji, ali isto tako poznata i po svojem konceptu električnih automobila. Mini busevi služit će javnom prijevozu u Koprivnici i prvi su takve vrste i namjene u Hrvatskoj, rekla je prilikom predstavljanja koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak.

"Projektom Civitas Dyn@mo već smo nabavili pet električnih punionica te sedam električnih i hibridnih automobila za gradsku upravu. Nabavom autobusa zakružujemo priču o Koprivnici kao zelenom i pametnom gradu koji vodi brigu o okolišu" - istaknula je i dodala da je Koprivnica tim projektom postala poznata u Europi te je "dostigla razinu koju hrvatski gradovi mogu samo sanjati".

Zagreb: ZET-ov autobus udario u stup, ozlijeđeno 38 osoba

Autonomija baterije je 140 kilometara, a u početku će maksimalna brzina biti ograničena na 60 kilometara na sat. Ima 14 sjedećih mjesta.

"Ovaj projekt nam je dobrodošao da iskoristimo tehnologiju koju imamo", rekao je vlasnik Dok Inga Vjekoslav Majetić. Dometnuo je ako je interes investitora u Hrvatskoj slab, pa još uvijek nisu krenuli s proizvodnjom svojih električnih automobila.

Koprivnica je u projekt vrijedan 13,1 milijuna eura uključena s partnerskim gradovima Aachen (Njemačka), Gdanjsk (Poljska) te Palma (Španjolska). Koprivnički dio projekta je 1,4 milijuna eura, od čega je doprinos Europske unije 850.000 eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook