Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

u gradu zagrebu

Tomašević o epidemiološkoj situaciji: "Trebalo bi razmotriti revidiranje mjera i skraćivanje karantene"

U predvorju Gradske uprave održana je redovita konferencija za novinare gradonačelnika Tomaševića.

Prva je govorila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec koja je kazala kako se priprema sjednica Gradskog vijeća za veljaču na kojoj će se predstaviti projekt povećanja kapaciteta gradskih vrtića Sovica u sklopu kojeg će se produžiti dnevni boravak djece. 

Osvrnula se na formulare koje trebaju ispuniti koriosnici mjera roditelj-odgojitelj. Ističe da je upitnik anoniman. 

"Nemamo sustavne podatke o toj populaciji. Bilo je špekulacija da upitnik nije anoniman, ali to nije tako, on je anoniman", rekla je.

Luka Korlaet osvrnuo se na obnovu grada. Kaže da se osim obrazovnih ustanova obnavljaju i kulturne ustanove poput Gavelle. Što se tiče privatnih zgrada, kaže da su napravili što su mogli, i da je 160 milijuna kuna u fondu za obnovu za ovu godinu te 30 milijuna kuna pomoći građanima.

"Što se tiče kontrukcijske i nekonstrukcijske obnove trebala bi početi u ožujku", kaže.

Zapovjednik vatrogasaca Siniša Jembrih osvrnuo se na rad vatrogasaca tijekom prošle godine. Kaže da je velik broj intervencija bio zbog potresa. Najčešći su padovi dimnjaka i fasada.

O žičari

Gradonačelnik Tomašević osvrnuo se na žičaru. Kaže kako u slučaju Doppelmayra nema kašnjenja u plaćanju. "Danas je objavaljena odluka o javnoj nabavi. Tehnički pregled je bio u petak, očekujemo pozitivan nalaz. Zatim se može tražiti dozvola ministarstva prometa. Očekujemo da ćemo dobiti uporabnu dozvolu po sadašnjim standardima", rekao je i dodao kako su se građani žalili na buku pa se žele napraviti dodatni radovi kako bi se smanjila buka od žičare.

Posao dodatne zvučne izolacije će umjesto tvrtke Lindner d.o.o. iz Zagreba, koja se jedina javila na taj javni natječaj, napraviti austrijska tvrtka Doppelmayr. Tomašević je istaknuo da je javna nabava poništena jer jedina tvrtka koja se javila ne udovoljava tehničkim i stručnim uvjetima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavljen tehnički pregled Hoće li sljemenska žičara napokon početi s radom? Voditelj projekta objasnio koliko Zagrepčani još moraju čekati

Kaže kako će potpisati aneks s Doppelmayreom oni će napraviti te radove u iznosu od 1,7 milijuna kuna, plus dodatne radove koji su vezani za stavljanje pijeska u stupove kako bi se smanjile vibracije i buka. Taj iznos je manje od jedan posto cijene opreme žičare, ističe.

Izabrani kandidati za članove školskih odbora

Tomašević je izvijestio da je povjerenstvo izabralo kandidate za članove školskih odbora, koji su birani putem javnog poziva. Proces je završen za 170 od 192 školska odbora, a 22 odbora još nisu popunjena jer se čeka provjera kaznene evidencije za kandidate, što se radi po službenoj dužnosti.

Ocijenio je natječaj iznimno uspješnim - primljene su ukupno 2963 prijave za 192 školska odbora, tim se novim modelom demokratizira upravljanje ustanovama lokalne zajednice.

Govorio je i o stanju o plinari. "Interna kontrola je još uvijek u tijeku", rekao je Tomašević o reviziji u plinari.

Kome smeta sortirnica otpada?

Tomašević se pita tko ne bi bio za sortirnicu otpada kojom grad može prerađivati otpad i zarađivati. Ističe kako će se građanima odvajanje otpada isplatiti i kako je pošten sustav da svatko plaća po količini otpada. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki problemi Novi problemi sa odvozom otpada u Zagrebu: Iz Holdinga najavili zastoj, objasnili i razlog

"Takvo postrojenje je neusporedivo sa spalionicom i ni na koji način neće narušiti kvalitetu života u gradu. Odvojeni otpad ići će u sortirnicu i na tome ćemo mi zarađivati, a ne privatne tvrtke. U prošloj vlasti nije izgrađeno ni jedno postrojenje. napravili smo zaokret u glomaznom i biootpadu, a sad radimo to i za suhe reciklate", rekao je Tomašević.

Govorio je o sanaciji škola. Ističe da su već neke škole obnovljene prije nego je sjeo novac iz Fonda solidarnosti.

Na upit o osobnoj štednji od 40.000 kuna koju je nedavno unio u imovinsku karticu, Tomašević je odgovorio kako je štednja nastala od osobne plaće.

"Ja prijavljujem doslovce svaku kunu na mom računu. Mislim da je jasno kako je ušteda nastala, od moje plaće, jer nema otkud drugo nastati. Jer da nije, mislim da bi bili veći iznosi", rekao je Tomašević.

U vezi pitanja postoji li mogućnost da cijena vode u Zagrebu poraste zbog pripajanja manjih vodoopskrbnih poduzeća Vodoopskrbi i odvodnji, Tomašević kaže kako se nada da do toga neće doći. No, s obzirom na cijene koje divljaju i rastuću inflaciju, ne može ništa obećati.

Korlaet je govorio o obnovi privatnih zgrada. Kaže da je Grad ograničene ingerencije i tu može djelovati kao partner građana. Dodaje kako je paralelno od Fonda izdvojeno 30 milijuna kuna za pomć građanima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPET SE URUŠAVA FOTO "Netko će nastradati!": Bezuspješno upozorava na opasnost u samom centru Zagreba

Treba razmotriti revidiranje mjera i skraćivanje karantene

Tomašević je govorio o epidemiološkoj situaciji. Kaže da u Zagrebu unatoč velikom broju zaraženih, nema toliko velik broj hospitaliziranih. Smatra da bi trebalo razmotriti revidiranje mjera i skraćivanje karantene da bi Grad uopće funkcionirao. Ističe da je teško organizirati posao kad u istom danu 100 djelatnika ne dođe na posao zbog koronavirusa.

"Imamo sedam pozitivnih na antigenski test. Oni koji nisu cijepljeni ne mogu doći na radno mjesto u upravi. Upozoravali smo da će biti problema s radom službi. Imamo veliki broj zaraženih i treba organizirati javni prijevoz, odvoz smeća... Činjenica je kako se omikron ponaša i možda bi trebalo revidirati mjere kako bi Grad mogao funkcionirati. Nekoliko milijuna kuna nas je dosad koštalo testiranje zaposlenika", kazao je Tomašević.

Nekima smeta sortirnica

Zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića u petak su u Reciklažnom dvorištu na Žitnjaku dočekali građani s transparentima kako bi izrazili nezadovoljstvo i projektom sortirnice. Građani smatraju da je projekt skup i nema ga u projektima te da je sam po sebi neutemeljen i besmislen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene