Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavljen tehnički pregled

Hoće li sljemenska žičara napokon početi s radom? Voditelj projekta objasnio koliko Zagrepčani još moraju čekati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata obavila je tehnički pregled Žičare Sljeme. Preuzeta je dokumentacija, a mišljenje će dati u propisanom roku od osam dana.

Sanitarna inspekcija obavila je tehnički pregled Žičare Sljeme i preuzela dokumentaciju.

Pročitajte i ovo Zgrada u Podbrežju Prrojekt od 40 milijuna eura Grad Zagreb kreće u izgradnju gotovo 300 stanova za jeftiniji najam, objavljena lokacija Slika nije dostupna Spomenuo i žičaru Tomašević najavio novost u zbrinjavaju otpada u gradu: ''Jako je puno komentara i primjedbi građana''

Nakon utvrđivanja činjenica dat će mišljenje je li građevina izvedena u skladu s izdanom potvrdom o usklađenosti glavnog projekta sa sanitarno-tehničkim uvjetima i uvjetima zaštite od buke i uvjetima zaštite od neionizirajućih zračenja te jesu li ispunjeni uvjeti vezani uz provedbu mjera zaštite od buke.

Voditelj projekta Goran Radić tim je povodom kazao da ne očekuje neke posebne probleme.

"Državni inspektorat je uzeo izvještaj o mjerenju razine buke od ovlaštene tvrtke. Oni će se u roku od osam dana očitovati", naveo je Radić.

"Ima tu još nekih pozvanih koji se na pozive za tehničke preglede uopće do sada nisu odazivali. Ministarstvo poljoprivrede, HAKOM... tako da mora proći zakonski rok. I oni svi se mogu očitovati u roku od osam dana", dodao je i istaknuo da će se sačekati prolazak tog roka.

Radi se o posljednjoj dozvoli - za stupove na trasi, donju postaju i buku. Za one koji nisu prisustvovali tehničkom pregledu navodi kako su oni sudjelovali u izdavanju lokacijske dozvole 2017. godine.

"Oni se nikad nisu do sada odazvali ni na jedan tehnički pregled, iako su pozvani", rekao je i dodao da, ako se ne očituju u roku od osam dana - smatra se da je pozitivno mišljenje. 

Ministarstvo mora, prometa i veza daje dozvolu za rad

"Moramo pričekati tih osam dana. Tek tada će napisati uporabnu dozvolu. I onda mi moramo još tražiti dozvolu za rad od Ministarstva mora, prometa i veza. Da bi to napravili, moramo priložiti sigurnosno izvješće izrađeno od ovlaštene firme, a ono mora sadržavati i ovu uporabnu dozvolu", objasnio je Radić i dodao da se zato čeka.

Na pitanje koliko će se još dugo čekati, odgovara da je to pitanje za Ministarstvo mora, prometa i veza. Što se tiče rokova, Radić kaže kako pretpostavlja da bi se moglo raditi o dodatnih desetak dana u kojem bi ministarstvo moglo dati i njihovo mišljenje.

Bit će zaposlene 32 osobe

Dodaje da je predviđeno kako će na Žičari raditi tridesetak osoba. "Kako će raditi, u koliko smjena odredit će upravitelj. Operativnim planom je bilo predviđeno zapošljavanje 32 osobe", rekao je.

"Žičara će voziti putnom brzinom od 4 m/s. U satu može prevesti oko 1000 putnika, vožnja će trajati 22 minute tom brzinom. To je radna brzina, za prijevoz putnika koju je dao proizvođač opreme", kazao je Radić.

"Unutra stane 10 putnika. Tu su dvije kontrolne sobe i žičara će se zaustavljati kod brzine vjetra od 70 km/h. To je olujni vjetar", dodao je i rekao da se vozio prije nekoliko dana kod jakog sjeverca pa je bilo malo neugodno, ali prevezli su se.

Pregled u petak bio je zbog razine buke. Mjerenja su izvršena u srijedu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene