Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak kako parlamentarna većina čvrsto podržava sve aktivosti koje je poduzela Vlada u razdoblju nakon potresa te su izrazili spremnost za stvaranjem odgovarajućeg zakonskog okvira koji će omogućiti obnovu pogođenih područja.


Konferencija premijera Plenkovića trebala se održati nakon koalicijskog sastanka, u 13:30, no sastanak u Banskim dvorima se odužio, a novinari su čekali sat vremena i tek im je tada rečeno da se sastanak odužio te da će konferenciju za medije premijer održati u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici nakon što završi sastanak s hotelijerima.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Premijer Plenković o padu MiG-a: "Riječ je očito o nekakvom tehničkom kvaru." Komentirao je i lažne dojave o bombama Poznati na susretu Hrvatske i Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva - 3 FOTO Ovako su naši političari bodrili Vatrene: Jedan ministar stopio se s Katarcima

Inače, nije iznimka već pravilo da premijer poprilično kasni na gotovo sve sastanke i najavljena obraćanja novinarima. Novinari ispriku nisu dobili pa su oni odlučili ignorirati premijera.

Podrška parlamentarne većine

Premijer se nakon svega oglasio kratkom izjavom o podršci koalicijske većine, a novinarskih pitanja nije bilo. 

"Parlamentarna većina čvrsto podržava sve aktivnosti koje su poduzete u razdoblju nakon potresa, pohvale koje su išle i radu policije, civilne zaštite, vojske, vatrogasaca, HGSS, Crvenog križa, aktivnostima na lokalnoj razini, potpori koja je stigla iz zdravstvenog sustava, svih onih koji su dali doprinos, i zahvala svim građanima koji su se angažirali proteklih dana da neposrednu pomognu unesrećenima", rekao je premijer Plenković nakon završetka koalicijskog sastanka.

Dodao je kako je parlamentarna većina spremna modificirati i stvoriti odgovarajući zakonski okvir koji će omogućiti obnovu te kvalitetnu koordinaciju svih službi na terenu.

"Osobito nakon prilagodbe strukture stožera civilne zaštite na ovaj svojevrsni pod-stožer kojeg vodi Tomo Medved na terenu sa svim službama koje su angažirane", objasnio je premijer.

Sastanak parlamentarne većine održao se putem video-veze te je trajao puna dva i pol sata, što premijer objašnjava da je razlog tome bio što su svi relevantni ministri izvijestili koaliciju o svemu onome što se radi i koje su aktivnosti.

"Postoji jedna snažna želja da se ova situacija, koja je prije svega potresla mnoge naše sugrađane na području ove županije, ali i dvije druge Karlovačke i Zagrebačke, iskoristi za razvoj i rješavanje svih problema u koji u toj županiji postoje", kazao je Plenković.

Dodao je kako očekuje da će koalicija nastaviti raspravljati na ovu temu i idućeg tjedna te nakon toga za vrijeme nove sjednice Hrvatskog sabora.

"Nepoštivanje našeg vremena"

Podsjetimo, novinari koji su danas pozvani na sastanak koalicije - nakon 60 minuta čekanja na zakazanu tiskovnu konferenciju napustili su Banske dvore. 

"Ovo je nepoštivanje našeg vremena", rekao je reporter Mislav Bago koji je s kolegama uzaludno čekao konkretan odgovor na pitanje kada će i hoće li biti konferencije.

O svemu su se ubrzo oglasili i iz Vlade.

"Najavili smo da će biti sastanak parlamentarne većine u 12h i da će iza toga biti izjava premijera. Okviran termin izjave je bio 13.30h. Bio sam i osobno u kontaktu s novinarima koji su se javili i pojasnio da se sastanak oduljio, što je i ranije bio slučaj na sastancima koalicijske većine koji se održavaju video vezom i uz veći broj sudionika. Današnji sastanak je trajao od 12h do 14.20h, s obzirom da ne radimo baš u uobičajenim okolnostima, već se raspravljalo o sljedećim aktivnostima u pomaganju unesrećenima i saniranju štete nakon razornog potresa. Izjave će premijer dati nakon sastanka s predstavncima hotelijera u NSK", pojasnio je glasnogovrnik Vlade Marko Milić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju