Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Neki roditelji i njihove udruge prenaglašavaju pravo roditelja da odlučuju u ime djece, primjerice kad su protiv cijepljenja ili transfuzije, čime krše djetetovo pravo na najvišu zdravstvenu zaštitu', rekla je Milas-Klarić.


Predstavnici pravobraniteljstava za djecu zemalja jugoistočne Europe održali su konferenciju pod nazivom "Prava djeteta - između interesa roditelja i dužnosti države" na kojoj se raspravljalo o osiguravanju interesa djeteta, što mora imati prednost pred svim odlukama koje se na njega odnose, uključujući i kad je riječ o ulozi roditelja, odgojno obrazovnih institucija i države.

Vezani članci Slika nije dostupna ŽALOSNO ALI ISTINITO "Najčešće dječja prava krše oni koji bi ih trebali najviše štititi" Slika nije dostupna Platforma 112: Zbog pritiska desnice zanemarena je dobrobit djece

Prema svoj djeci se mora postupati u skladu s njihovim najboljim interesima, pred svim tijelima, istaknula je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas-Klarić.

Često se polazi od ideje da su svi roditelji divni, što je u velikoj većini točno, no isto tako upravo roditelji najčešće krše prava djece.

Iako su ustavnim i zakonskim odredbama roditelji prije svih pozvani da donose odluke o djeci, ne smiju se s druge strane zanemariti prava djece koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta.

Hrvatska trenutačno traga za 45 djece, u Europi svake dvije minute nestane jedno

Neki roditelji i njihove udruge prenaglašavaju pravo roditelja da odlučuju u ime djece, primjerice kad su protiv cijepljenja ili transfuzije, čime krše djetetovo pravo na najvišu zdravstvenu zaštitu, rekla je Milas-Klarić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je kako je ponekad teško razgraničiti što su prava roditelja, a što djece.

Roditelji su većinom sjajni, no što učiniti u situaciji kada neki imaju manjak roditeljskih kapaciteta i krše pravo svoga djeteta, upitala je Opačić dodajući da u tom slučaju država mora preuzeti odgovornost i zaštititi dijete.

U tom kontekstu podsjetila je da se u novom Obiteljskom zakonu nastojalo zaštititi djecu od manipulativnih roditelja u brakorazvodnim parnicama.

Djecu u sudskim postupcima maksimalno treba zaštititi tako da ih se ispituje samo jednom i da to rade visokoeducirane osobe, rekla je Opačić.

Istraživanje pokazalo: Rođenje djece trenutačno ostavlja utjecaj na mozak majke

Najbitnije je znati postaviti granicu između prava roditelja i dječjih prava, te definirati ulogu države u situacijama kada djeca ostaju nezaštićena zbog prava svojih roditelja, istaknula je Opačić.

Konvenciju o pravima djeteta i Opći komentar o pravu djeteta na najbolji interes, koji je 2013. usvojio UN-ov Odbor za prava djeteta, predstavio je član Odbora Petar Guran iz Slovačke.

U svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove socijalne skrbi, sudovi, državna upravna ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost, a potpunom primjenom tog koncepta osigurava se cjelovit tjelesni, psihološki i duhovni integritet djeteta i promicanje njegova ljudskog dostojanstva, stoji u Općem komentaru.

Govoreći o zaštiti interesa djeteta u brakorazvodnom postupku, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander iznijela je dvojbu potiče li sustav manipulirajuća ponašanja roditelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook