Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Gabrijele Kišiček

Kako protiv retorike koja je donijela pet mandata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je konačno objavio svog kandidata za gradonačelnika Zagreba i time upotpunio listu ozbiljnih pretendenata na vodeću funkciju glavnoga grada. U utrku tako, uz nikad pokorenog Milana Bandića, kreću Drago Prgomet, Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek.

Ima tu još nekih imena poput Ivana Pernara, koji vjerojatno računa na glasove maturanata, i Brune Esih, koja potaknuta preferencijalnim glasovima na parlamentarnim izborima misli pokupiti dva-tri glasa onih kojima HDZ nije dovoljno desno orijentiran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slijedi provjera Grad Zagreb: Zaprimljeno 10 kandidatura za gradonačelnika i 21 lista za Gradsku skupštinu Slika nije dostupna Sučeljavanje na Dnevnik.hr-u Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika o gorućim problemima građana

Koliko se navedeni, ozbiljni kandidati za gradonačelnika retorički razlikuju? Svatko je prepoznao svoju retoričku "prednost" i sada sve karte stavlja na nju. Drago Prgomet zapravo je logičan izbor Andreja Plenkovića koji očito želi njegovati retoriku sličnu vlastitoj. Vrlo je slična njihova retorika – umjerenost, staloženost, nekonfliktnost, elokventnost.

Doduše, Prgomet je široj javnosti poznatiji po svojim političkim eskapadama, ali ako se prisjetimo njegovih javnih nastupa (što u funkciji HDZ-a, a što Mosta) mora se priznati da je retorički vrlo vješt. Nema kod njega bahatosti i arogancije, ali ima smirenosti koja je očit rezultat sigurnosti i samopouzdanja. A tome u prilog jasno govore njegove izjave: Ovu utakmicu ćemo dobiti. Dobit ćemo gradonačelnika grada Zagreba i bit ćemo najjača stranka u Skupštini grada Zagreba. I činjenica da se prilično kasno uključuje u kampanju, nije mu problem, jer ima više vremena nego što je imao aktualni premijer na parlamentarnim izborima.

Očito ohrabren rastom popularnosti na nacionalnoj razini HDZ vjeruje u uspjeh u Zagrebu. Međutim, u Zagrebu se ipak mora suočiti s vrlo uspješnom kampanjom Anke Mrak Taritaš. I dok Prgomet kao svoju retoričku prednost vidi umjerenost i staloženost "a la Plenković", Mrak Taritaš ističe kako je ona jednostavno - mrak!! Duhovitost, opuštenost, ležernost, britkost, poigravanje vlastitim imenom, autoironično osvrtanje na kritike, izrugivanje populističkoj retorici Milana Bandića… Sve su to retoričke karakteristike kojima pridobiva simpatije birača. Jednostavna, nepretenciozna, pristupačna… To je slika kojom se javnosti predstavlja Anka Mrak Taritaš. Hoće li je SDP podržati? Čini se da se niti s tim ne opterećuje. Kaže: Na kraju se može dogoditi i da svatko ide svojim putem. Građani kažu da su spremni za promjene i mi te promjene moramo i omogućiti.

No, i njoj će biti teško s trona skinuti Milana Bandića koji je školski primjer populističke retorike. Ako netko ne zna kako točno zvuči takva vrsta retorike, može samo poslušati poneku Bandićevu izjavu poput: Nitko neće u Zagrebu biti u hladnome, bez obzira grijao se na struju ili grijao se na plin. Mi ćemo u gradu naći načina da najugroženijim ljudima, koji to ne budu mogli plaćati platimo i bit će mu jasno.

Populizam se kod Bandića, naravno, pojačao posljednjih mjeseci pa on (prema vlastitim izjavama) postaje onaj tko najviše u Hrvatskoj brine o ženskim kvotama (otkrit ću vam još jedan štiklec - i buduće dvije zamjenice će biti žene), onaj koji štiti ugrožene i obespravljene (svaka politika ima u fokusu čovjeka), a uz to i brine o temeljnim vrijednostima društva u cjelini (radoljublje, čovjekoljublje, domoljublje i za vjernike bogoljublje - jer su to četiri ishodišne točke čovjekovog uspjeha), te usput poput mudraca s građanima dijeli recept za uspjeh. No, takva mu je retorika donijela pet mandata i ne treba čuditi ako mu donese i šesti. Nažalost!

I posljednja u nizu kandidata za zagrebačku gradonačelnicu je Sandra Švaljek. Neki će reći stručna, neki će reći iskusna (jer je politički plivala u različitim političkim konstelacijama), ali retorički, Sandra Švaljek je prilično neupečatljiva. Tko se sjeća ijedne njezine poruke, rečenice, javnoga nastupa? Kad ju je netko citirao ili višestruko prenosio njezine izjave? Kaže ona: Razvoj grada nije samo izgradnja prometnica, rotora, žičare ili rješavanje komunalnih problema. Razvoj grada su i ljudi, uvjeti za život, kultura... Trebamo mladima dati razlog da ostanu. Razvoj grada su ljudi??? Floskule i klišeji.

Čini se da od svih kandidata Sandra Švaljek nije pronašla svoju retoričku prednost kojom bi se istaknula, pa jednostavno ostaje neprimjetna, neupečatljiva, ne privlači previše pozornosti. Ili je to možda i tajna njezinog političkog uspjeha?

U svakom slučaju, u utrci za Zagreb pobjeđuje ne samo specifična politika već i specifična retorika. Vidjet ćemo koja!

'"Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige Retorika i društvo te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara."'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene