Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u Varšavi na komemoraciji u prigodi obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata.

Galerija


Kolinda Grabar-Kitarović u Varšavi je bila na komemoraciji obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata.

Vezani članci Krater u Njemačkoj (Foto: AFP) - 1 Evakuirano 2500 ljudi: Nijemce probudila snažna detonacija, na mjestu eksplozije pronašli ogroman krater Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Izviždan predsjedničin izaslanik na komemoraciji za žrtve pronađene u Jazovki na Žumberku

''Ovdje smo kako bi iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja se prva počela boriti protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u obranu slobode i mira u Europi i u svijetu. Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana'', poručila je predsjednica.

''Ova obljetnica podsjeća nas kako je potrebno stalno i s najvećom odgovornošću ulagati najveće napore u izgradnju i očuvanje svjetskog mira, sigurnosti i stabilnosti, kako se više nikada ne bi morali suočiti s prijetnjom svjetskog i svakog drugog rata'', rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na obilježavanju obljetnice, njemački se predsjednik u ime svoje zemlje više puta ispričao poljskom narodu.

"Ovaj rat bio je zločin Njemačke i povijest ovoga mjesta svjedoči tome. Molim oprost za povijesnu krivnju Njemačke i prepoznajem našu trajnu odgovornost",  kazao je Frank-Walter Steinmeier, njemački predsjednik.