Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto da moraju uvijek iznova vaditi izvode iz matice rođenih, državne institucije napokon će početi međusobno razmjenjivati podatke.


Hrvoje Novosel žali se da je nebrojeno puta morao vaditi razne dokumente, što zbog djece, što zbog sebe i supruge. 'Rođenje djeteta, rođenje drugog djeteta, vađenje zbog prvog djeteta, pa i svoje vadiš. Samo jedno, birokracija! Teror!', kaže Hrvoje.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO U nekoliko koraka do važnih dokumenata? Evo kako... Slika nije dostupna Živjela u sretnoj obitelji pa saznala šokantnu tajnu: Njezina majka je njezina otmičarka!

Novi zakon tome bi trebao stati na kraj, i to zahvaljujući informatizaciji. 'Neće se morati tražiti izvod iz matične knjige rođenih, ne stariji od šest mjeseci', kaže Arsen Bauk, ministar uprave. 'Na taj ćemo način manje maltretirati građane hodanjem po isprave. Uštedit ćemo im i vrijeme i novac, a mi ćemo međusobno razmjenjivati podatke', kaže Dragica Kovačić iz matičnog ureda.

Novosti su i kod imena. Kako bi se olakšao život onima, koji imaju strana imena i prezimena, ona sada mogu imati više od dvije riječi. 'To je negdje oko 30 tisuća ljudi, koje smo zakonskom normom prisiljavali da imaju dvostruke identitete', kaže Kovačić.

>> Potpuno izmijenjena lista najpopularnijih imena

Matičari kažu da je zbog Larinog izbora enormno porastao broj Lara i Jakova. Samo u Zagrebu se u 2012. godini rodilo 166 Jakova i 117 Lara.

Bebe iz Vukovara dobile su druga imena. 'Bilo je ako bude curica dat ću ime ja, a ako bude dečko, dat će muž. On je odabrao ime Marijan. Mama se baš i ne slaže, ne sviđa mi se baš, ali tako smo se dogovorili', kaže Tea Gelemanović. 'Nisam se ja odlučila, nego je moj stariji sin odlučio bratu dati ime Dino', kaže Tijana Krajnović. 'Moj se sin zove Pavle, a ime mu je dao njegov brat Luka', kazala je Svetlana Medić.

A u Zagrebu ima svega. 'Winnetou, imali smo i Mandolinu, Dudua, Viga, Noela, Caspera...', nabraja Kovačić.

O ukusima se ne raspravlja, no granice ipak postoje, pa ako ime vrijeđa javni moral neće se odobriti, a roditelji će svoj izbor morati obraniti na sudu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju