Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrata uvijek otvorena

Koliko pacijenata zapravo treba hitnu pomoć? "Misle da će u Hitnoj odraditi sve što se treba odraditi, ponekad je dostupnija od obiteljskog liječnika"

Aktualno Galerija 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 3 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 3 Foto: DNEVNIK.hr 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 2 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 2 Foto: DNEVNIK.hr 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 1 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 1 Foto: DNEVNIK.hr 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 4 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 3 miljuna puta do Hitne pomoći - 5 Galerija 1/6 >>
Više od milijun i pol puta u jednoj godini - građani su trebali hitnu pomoć. Nazvali su je milijun i 300 000 puta.

Više od tri milijuna puta u godini građanima treba Hitna pomoć. No u polovici slučajeva ipak ne bude riječ o hitnim i životno ugrožavajućim slučajevima.

"Ima par sitnica recimo oni koji rade, pa neće izostati s posla pa onda ode ajde na hitnoj mogu napraviti sve, ali 90 posto ljudi ide baš što je hitno", rekao je Jerko Jelić.

No statistika je drugačija. Jer izvanbolnička hitna pomoć određuje se u tri stupnja hitnosti - crveni, žuti i zeleni. Najmanje hitni pacijenti čekat će duže pregled, a često ga zapravo mogu obaviti i kod obiteljskog liječnika. Njih ima 47 posto!

"50 posto intervencija onih koji su ustvari zahtijevali hitnu medicinsku skrb. Ponekad je hitna dostupnija od obiteljskog liječnika, prvo zato jer ne rade 24 sata, subotom i nedjeljom ne rade tako da je to jedan od važnijih razloga, misle da će lakše doći do bolnice ako dođu u hitnu pomoć", rekla je Davorka Muškardin, voditeljica smjene Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan "glavni krivac za pokolje" Erdogan oštro prozvao Zapad: "Oplakivali ste djecu ubijenu u Ukrajini, zašto šutite o djeci ubijenoj u Gazi?"

Hitnu pomoć pacijenti mogu potražiti i u bolnicama. Tamo se trijaža dijeli u pet kateogrija - prva su životno ugrožavajuća stanja. Ali čak 72 posto pacijenata stiže zbog problema u najmanje hitnim kategorijama. Neki iz straha za vlastito zdravlje, neki iz neznanja, a neki pak jer misle da je tako - brže. Najčešće stižu jer ih nešto boli.

"Bol bilo čega, malog prsta, glave, nogu, ruku prsiju, bilo koja vrsta boli. Pacijenti kažu da ih nešto boli jer se čeka dugo vremena ne znam za CT nečega pa misle da će u Hitnoj odraditi sve što se treba odraditi, rekla je specijalistica Hitne medicine Paola Bajlo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pružena im liječnička pomoć Teška prometna nesreća u Zagrebu: Pijana vozačica naletjela na ženu (70) i dijete, teško su ozlijeđeni

Vrata hitne uvijek su, poručuju liječnici otvorena za sve pacijente, no bolja edukacija građana i oporavak obiteljske medicine pomogli bi rasteretiti prenapučene hitne prijeme.

"To je jedna simulacijska vježba gdje se vježbaju ne medicinske vještine pružanja prve pomoći nego organizacijske metode upravljanja kako najadekvatnije odgovoriti na krizne situacije", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene