Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Promocija nove knjige pravnika Krešimira Krsnika i Zdenka Konjića okupila je na jednom mjestu brojnu odvjetničku i sudsku kremu. Očekivano, ne i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Njihovu kritiku na račun novog kaznenog zakona, ali i poljuljanih korupcijskih afera, nije došao čuti.


Odvjetnička elita, suci, čak i optuženici - na promociji nove knjige o primjeni načela zakonitosti tražila se stolica više. 'Vi ćete biti najbolji kritičari pa ćete nam vjerojatno reći u kojem dijelu smo uspjeli, a u kojem ne', rekao je Zdenko Konjić, sudac i jedan od autora.

Vezani članci Odvjetnik Krešimir Krsnik Bandićev odvjetnik Krsnik za DNEVNIK.hr: "Neprimjereno je sada govoriti o postupcima protiv njega... Uvijek je bio isti, neumoran, samo jurnjava" Ivica Todorić, Čedo Prodanović, Jadranka Sloković Todorić u problemima: Sutra mu počinje suđenje, a više nema odvjetnika, Sloković i Prodanović neće ga braniti

Dio pravnih stručnjaka odavno je neuspjelim proglasio novi zakon o kaznenom postupku. Dok čekaju ocjenu njegove ustavnosti, odvjetnici negoduju.  'Davno sam, kad smo ga dobili u ruke, taj zakon nazvao 'monstrum zakon' jer je pisan istim tim rječnikom. Nećete vjerovati - 1917. godina i pisao ga je Lenjin! Mislim da sam time sve rekao', kaže Krešimir Krsnik, odvjetnik i jedan od autora.

U odnosu na tužitelje nisu u jednakom položaju. Kažu to odvjetnici, koji vode najzvučnije korupcijske slučajeve.
'Gdje se u stvari Državno odvjetništvo bez kontrole tijekom istrage ponašalo da je ono i sudilo i tužilo', rekao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Vlastite uspjehe, glavni državni odvjetnik, često je puta znao pripisati i većim ovlastima. 'To vam kod nas znači napredak, kao da ste iz Fiće sjeli u Lamborgini', rekao je još 02. veljače 2010. Mladen Bajić. No, u međuvremenu su, na popravnom ispitu kod Mladena Bajića, završili brojni predmeti. 'To nije pitanje nikakvog trijumfalizma, tek je početak, ali dobar signal za hitnu potrebu izmjena ZKP-a!', kaže Prodanović.

Ima i onih, koji smatraju da loše napisane, zakašnjele, pa i vraćene korupcijske optužnice - nisu fijasko za Mladena Bajića. 'Je li to ozbiljan udarac? Ne mora bit, nego ćemo ih malo upozorit. Ako je propisano tako, ne može nitko preskočit rokove, pa ni državno odvjetništvo', kaže odvjetnik Ante Madunić.

Vrhovni suci ne žele se istrčavati u bilo kakvim ocjenama. 'Valjanost tu treba pričekati odluku Ustavnog suda i vidjeti što će ona reći', kaže sudac Marin Mrčela. Odluka o ustavnosti novog ZKP-a, koja je poljuljala neke od Bajićevih aseva kad je o borbi protiv korupcije riječ - više je od 2 godine iza njihovih zatvorenih vrata. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.