Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdano upozorenje Meteoalarma

Ljeto na izmaku pamtit ćemo po oborinama: Što nas još čeka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S početkom tjedna dolazi nam pogoršanje vremena koje će biti osobito jako u nekim dijelovima Hrvatske.

Ljeto koje je na izmaku pamtit ćemo po oborinama kojih je bilo više od prosjeka za ovo doba godine. U Zadru je samo u srpnju palo gotovo 10 puta više oborina od mjesečnog prosjeka. To je i oko 40 posto od godišnjeg prosjeka kiše u tom gradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Crveni meteoalarm FOTO/VIDEO Uskoro vrhunac vodenog vala u Zagrebu: "Stiže brže nego što se očekivalo, ali ima i dobra vijest..."

Na Malom Lošinju u srpnju je palo 7 puta više kiše nego što je to mjesečni prosjek, a čak 4 puta više oborina nego što je to srpanjski prosjek, palo je u Splitu. U gradu Zagrebu je samo u protekla 4 mjeseca palo 565 mm kiše, što je dvije trećine godišnjeg prosjeka.

Za sutra najavljeno IZUZETNO OPASNO VRIJEME!

Prognoza vremena za prvi dan mjeseca rujna nije nimalo obećavajuća. Velik dio Hrvatske, već je upozoren na izuzetno opasno vrijeme.

Meteoalarm je izdao upozorenje na kojem su u crvenoj zoni izuzetno opasnog vremena karlovačko područje i okolica, Istra, Kvarner i otoci. Tamo se očekuju izraženiji pljuskovi s grmljavinom. U zoni opasnog vremena su zagrebačko područje, Lika i Dalmacija. Očekuju se i olujni udari vjetra.

'Očekuje se obilnija kiša. U mnogim krajevima lokalno i više od 50 litara, a na sjevernom Jadranu možda i preko 70 litara po četvornom metru. Zapuhat će jaka, na udare i olujna bura, ponegdje čak u središnjim krajevima i sjeverac može biti olujan. Temperatura će se sniziti, pogotovo u središnjim i gorskim krajevima, gdje se očekuje tek između 10 i 15 stupnjeva u onom najtoplijem dijelu dana', rekao je meteorolog Nove TV, Dario Brzoja.

Tijekom dana na Jadranu i istočnoj Slavoniji biti će promjenjivo oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na Jadranu i u području uz njega mjestimice i jačim grmljavinskim nevremenom.

Glavnina kiše, ponegdje obilnija, očekuje se u noći i ujutro na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u zapadnoj unutrašnjosti, a poslijepodne i u noći na utorak u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji.

Vjetar većinom slab, a u sjeverozapadnom području i gorju umjeren i jak sjeverac. Na Jadranu će umjereno i jako jugo okretati na buru, na sjevernom dijelu s olujnim udarima. Temperatura uglavnom od 11 do 16, na većem dijelu Jadrana i u istočnoj Slavoniji od 18 do 25, na južnom Jadranu od 23 do 28°C.

Vrijeme idućih dana

Promjenjivo oblačno zadržat će se i idućih dana s tim da se najviše sunčana vremena očekuje u srijedu. Povremeno i dalje ipak može biti kiše ili pljuskova. U početku će još biti i vjetrovito uz većinom umjeren sjeverac, a od sredine tjedna ponovno će zatopljeti.

Na Jadranu djelomice, povremeno i pretežno sunčano, no rijetko su i ovdje mogući pljuskovi, posebno u utorak i četvrtak. Jaka i olujna bura slabjet će tek u drugoj polovici tjedna. I ovdje od srijede zatopljenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene