Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina i Rusija služe se informatičkom špijunažom kako bi krale američke trgovinske i tehnološke tajne i tako jačale vlastiti gospodarski razvoj, a na štetu napretka i sigurnosti SAD, stoji u obavještajnom izvješću.


Na računalima je toliko osjetljivih informacija i istraživanja da strancima koji upadnu u sustav nije teško prikupiti goleme količine podataka u kratkom vremenu i uz neznatan rizik, jer je to teško otkriti, navodi se u izvješću ‘Strani špijuni koji kradu američke gospodarske tajne u informatičkom prostoru’, koje je za američki Kongres izradio američki Ured za nacionalne protuobavještajne aktivnosti.

U izvješću koje se odnosi na razdoblje 2009. - 2011. navodi se da su strane obavještajne službe, korporacije i pojedinci pojačale napore da ukradu američku tehnologiju u čiji su razvoj utrošeni milijuni dolara.

‘Kina i Rusija sa svojim obavještajnim službama i korporacijama napadaju našu znanost i razvitak’, rekao je Robert Bryan iz Ureda za nacionalne protuobavještajne aktivnosti.

‘Kineski elementi su najaktivniji i najuporniji gospodarski špijuni na svijetu’, stoji u izvješću u kojem se poimence izdvaja još samo Rusija, iako se napominje da se špijunažom bave razni izvori u desecima zemalja.

Kina se često optužuje za informatičke napade, ali ona to odbacuje i tvrdi da je riječ o napadima zemalja zavidnih zbog njezinog gospodarskog uspone te da je i sama žrtva informatičkih napada.

Kao područja koja bi mogla zanimati strane 'cyber' špijune navode se informacijska i komunikacijska tehnologija, vojna tehnologija te obnovljiva energija, zdravstvena zaštita i farmaceutska industrija. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Hakeri već 20 godina kradu podatke iz američkih tvrtki Slika nije dostupna Ključna faza pregovora: 'Ne smijemo propustiti ovu priliku'