Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključ napada

Može li iza hakerskog napada biti druga država? "U tom slučaju to mogu biti samo ove države..."

Aktualno Galerija Josipa Krajinović i Bruno Pavić - 1 Josipa Krajinović i Bruno Pavić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Krajinović i Bruno Pavić - 2 Josipa Krajinović i Bruno Pavić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Krajinović i Bruno Pavić - 3 Josipa Krajinović i Bruno Pavić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Krajinović i Bruno Pavić - 4 Galerija 1/4 >>
Čeka se ishod istrage o tome tko stoji iza kibernetičkog napada na KBC Rebro, ali što je bio cilj napada.

Najčešće iza kibernetičkih napada stoje kriminalci koji ucjenom pokušavaju doći do novca. Prema za sada dostupnim informacijama od KBC-a Zagreb za sada još nitko nije tražio novac, ali istraga je još u tijeku. I dok se čeka ishod istrage, više o svemu novinarki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović otkrio je stručnjak za sigurnost Bruno Pavić.

"Ovaj napad koji se događa nije nikakva novost i događa se diljem Europe. U ovom slučaju mislim da iza njega ne stoje kriminalci jer je tražiti otkupninu od bolnice gotovo nemoguće. Državnim službama je, naime, zakonom zabranjeno njihovo plaćanje", objasnio je Pavić i dodao da bi uzrok napada mogao biti pokušaj destabilizacije kao što je to bilo dan ranije s novčarskim institucijama.

"Kod državno sponzoriranih napada, odnosno onih iza kojih stoji država, oni razbijaju zero day napade. Dakle, zero day napad može razviti samo država ili organizirana skupina koja ima jako puno novaca za razvijanje tako nečega. U ovom slučaju ja ne bih izlazio s informacijama da iza ovih napada stoji država, ali kada bi tome bilo tako onda treba gledati u smijeru Irana, Kine, Sjevene Koreje i Rusije", smatra stručnjak za sigurnost Bruno Pavić.

Pročitajte i ovo Hakerski napad - 3 Kibernetički napad KBC Zagreb i dalje pod opsadom, iz bolnice poručuju: "Podaci pacijenata nisu došli u krive ruke"

Iako se često može čuti da smo mi malena država, Pavić je upozorio, da smo članica NATO-a i EU-a i preko naših sustava se vrlo lako može doći i do europskih institucija.

"Dok forenzičari ne otkriju što je sve bilo zahvaćeno napadom, ne možemo sa sigurnošću tvrditi koja je šteta. U ovom slučaju, to bi mogle biti informacije bolnice o pacijentima i da ti podaci budu izloženi na nekom dark webu. Moguće je i da je to pokušaj destabilizacije sustava i da bolnice uopće ne mogu komunicirati", objasnio je Pavić.

Pročitajte i ovo Oluja kod Bjelovara - 2 Prohujala snažna oluja VIDEO Pijavica im je sve uništila, mještani ne pamte takvo nevrijeme: "Svi živimo od toga, kad sam došao umalo me šlagiralo"

Mogu li hakeri koji su napali KBC Zagreb sada doći do sustava drugih bolnica Pavić je rekao da je i to moguće. 

"Zna se način funkcioniranja svake skupine koja napada. Vrlo brzo će se forenzikom pokazati čiji je ključ u ovom napadu", Pavić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene