Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kibernetički napad

KBC Zagreb i dalje pod opsadom, iz bolnice poručuju: "Podaci pacijenata nisu došli u krive ruke"

Aktualno Galerija Hakerski napad - 1 Hakerski napad - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hakerski napad - 2 Hakerski napad - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hakerski napad - 3 Hakerski napad - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kopčić - 1 Ivana Kopčić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Ivana Kopčić - 2 Galerija 1/9 >>
Unatoč tome što posljednjih osam godina rade na sigurnosti, iz KBC-a su istaknuli, da se od ovakvih kibernetičkih napada nije moguće obraniti.

Hakeri su napali najveću hrvatsku bolnicu. U KBC-u Zagreb kažu kako je sve krenulo oko jedan sat poslije ponoći te da su odmah alarmirali sve službe. Na otklanjanju napada radi više desetaka stručnjaka, a osim istražitelja odjela za kibernetičku sigurnost Ravnateljstva policije u istragu je uključena i SOA.

Sustav još uvijek nije profunkcionirao jer je u tijeku provođenje forenzičkog istraživanja pa se zbog toga pregledi cijelog dana odvijaju otežano. Duže se čeka na pregled liječnika, ali i očitanje nalaza. Laboratoriji rade uobičajeno, a iz KBC-a poručuju da će svi pacijenti biti primljeni.

"Ono što se do jutros utipkalo na računalo pa isprintalo, sada ide sporije jer smo spajali kablovima, neke stvari se rade ručno, ali sigurnost bolesnika nije ugrožena, svi hitni bolesnici su u salama sada. Vidimo da se kibernetički napadi događaju svugdje i svakome, ako su ušli u Pentagon, naravno da mogu oboriti i nas. Nije došlo do curenja podataka", objasnio je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor.

"Dugo smo čekali i skoro nismo obavili pregled, ali smo uspjeli", ispričala je za Dnevnik Nove TV jedna od pacijentica koja je u četvrtak morala u bolnicu Rebro.

"Katastrofa, kao da nikada nije ušao u bolnicu pa vidio kakvih je sve bolesnika", komentirala je druga pacijentica.

Pročitajte i ovo Provjereno Dno dna Okrutno iskoristio ljude u nevolji: "Nešto novaca je došlo, ali ovdje su novci zapravo otišli"

Ispred KBC-a se javila novinarka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić, a objasnila je da više od 100 stučnjaka radi na otklanjanju problema te da se tijekom dana održao sastanak kriznog stožera. U jednom trenutku sustav je potpuno isključen kako bi se napravile dodatne provjere.

Upad hakera dogodio se, doznaje Ivana Kopčić, negdje između aplikacije koju koriste liječnici i samog servera KBC-a i tu je nastao problem te je pao cijeli bolnički sustav. Unatoč tome što posljednjih osam godina rade na sigurnosti, iz KBC-a su istaknuli, da se od ovakvih kibernetičkih napada nije moguće obraniti.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije na Mljetu Najavili ulaganja Jadrolinija se oglasila o hororu na trajektu: "Ispričavamo se putnicima..."

"Nitko neće biti zakinut za zdravstvenu skrb", poručili su iz KBC-a Zagreb, a dio pacijenata u četvrtak su ipak preuzele druge zagrebačke bolnice kako bi se rasteretio KBC Zagreb..

Sve poteškoće, nadaju se u najvećoj hrvatskoj bolnici, trebale bi biti otklonjene tijekom večernjih sati. Kažu i da će sutra sve raditi normalno.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene