Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemoguće obećanje

Kerum obećao stanove po cijeni od 1000 eura za kvadrat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako prosječna cijena kvadrata u Splitu prelazi dvije tisuće eura, gradonačelnik Željko Kerum je najavio, gradit će se stanovi i za tisuću eura po kvadratu.

Stanove bi trebala graditi gradska tvrtka, a građani od koji mnogi već dugo čekaju poticajnu stanogradnju puni su optimizma. Investitori, pak, koji nude kvadrate po iznimno visokim cijenama ne brinu, kažu, naše, luksuznije stanove kupuje ionako bolja klijentela. O vlastitom stanu Rada Veštić još uvijek može samo sanjati. Iako je kako kaže, već u srednjim godinama, kupnju stana u Splitu njezina si obitelj ne može priuštiti.

Pročitajte i ovo Novosti iz APN-a - 1 Program POS Plus Otkriveno gdje je završio bivši šef APN-a i što će biti s njegovim stanom Slika nije dostupna predrag štromar Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite: ''Zbog pojedinaca trenutno je ljaga na mjerama''

'To su stambeni kvadrati u prosjeku oko dvije tisuće eura. Znači, znamo po prilici kolike su prosječne plaće i još ako imamo djecu koja idu u školu, a da ne pričam o svim mogućim režijama koje poskupljuju svake godine i tu nikako ne može ući neka rata kredita, a pogotovo ne ako je ta cijena kvadrata', priča Rada. Njezina obitelj je samo jedna od 980 koliko ih se prijavilo za poticajnu stanogradnju u Splitu. Dokumentaciju su predali prije više od godine dana, no stvari se nisu makle s mjesta do sada. Ipak, gradonačelnik Kerum najavio je, osniva se gradska tvrtka koja će graditi stanove za tisuću eura po četvornom metru! U udruzi ST-POS kažu bilo je i vrijeme da stvari krenu.

Tisuću eura za kvadrat nije moguće

'Svi smo prezadovoljni sa tom odlukom gradonačelnika da se napokon krene sa tom izgradnjom, jer ljudi su nervozni, čekaju rješenje svog stambenog problema. Kupovanje stanova po tržišnim cijenama jednostavno je nemoguće za ljude koji žive od plaće', kaže Arsen Radman iz udruge ST-POS. Stanovi će se, prema Kerumovoj najavi graditi na sedam lokacija, na Mejašima, Sućidru, Visokoj, Pujankama, Dujilovu Kocunaru i Kamenu, lokacije navodno gradske, no detalji se ne otkrivaju.

Ivan Pulić investitor je stanova na Žnjanu čija se cijena kreće od tisuću i devetsto do dvije tisuće i šesto po kvadratu. To je ipak za dublji džep, no mogu li se graditi jeftiniji stanovi i to po tisuću eura za četvorni metar? 'Moguće je napravit za tisuću eura ukoliko je zemljište besplatno, komunalni doprinosi besplatno, komunalni priključci besplatno i sva ona druga davanja koja znatno i značajno opterećuju cijenu metra kvadratnog stana, dakle u uvjetima tržišne utakmice u kojoj mi sad radimo nije moguće', tvrdi Ivan Pulić, direktor Quatro Companyja.

Ako je cijena stana tolika, onda će, dodaje Pulić i kvaliteta biti primjerena toj cijeni, što znači dosta niža od ove. No različita roba za različitu dubinu džepa, mnogi će rado pristati i da im se ponudi nešto skromnije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene