Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene 'na plafonu'

Podstanarski snovi: Kvadrat u Splitu 2000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove Vladine mjere o pomoći pri kupnji stana s cijenom metra četvornog do 1600 eura definitivno ne pomažu, jer su stanovi primjerice, na obali, i dalje preskupi, iznad 2000 eura.

Jedini spas podstanarima su stanovi POS-a, ali u Splitu već pet godina ništa od poticane stanogradnje. Ni Kerum nije učinkovit, gradnja na predviđenoj lokaciji Kila, ne miče se s mjesta. Pet je godina prošlo od zadnje POS stanogradnje na Brodarici u Splitu. Mnogi tada nisu dobili jeftini stan, a očajnima ispod crte, već tada je obećana nova lokacija, Kila. Još prošlog proljeća krojila se lista kupaca, a navalilo je 2000 ljudi. Do danas se nije dogodilo ništa, ljudi su pod tuđim su krovom i dalje su podstanari.

Pročitajte i ovo U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika" Slika nije dostupna Nemoguće obećanje Kerum obećao stanove po cijeni od 1000 eura za kvadrat

U Splitu je vlastiti dom mladom čovjeku vrlo luksuzan san i u krizi, kvadrat je 2000 eura minimalno. Napušteni peradarnik na rubu grada trebao je uz sufinanciranje grada i države dati stanove za 1100 eura po kvadratu. U Splitu to znači u pola cijene, ali obećanje ludom radovanje. Zadnji put smo ovdje snimali prije godinu dana, a podstanari su na toj lokaciji zamišljali svoje blagovaonice i dječje sobe, no tu su i dalje samo srušeni peradarnici.

Kerum tvrdi da su mu građani na prvom mjestu

Zna se da je zemljište na Kili vlasništvo Konstruktora, dalekovoda i IGH. Ekipa je to poznata po gradnji preskupe splitske Spaladium Arene i po propalom biznisu autoceste u Crnoj gori. Ne stoje dobro izgleda, a Grad se treba nagoditi sa njima oko cijene zemljišta Kile. Gradonačelnik Kerum već je spominjao da bi POS ili jeftine stanove, možda gradio na drugoj lokaciji, točnije na svojoj zemlji u splitskoj Dujmovači. To je istina industrijska zona, ali bi je za potrebe POS-a mogli prenamijeniti u stambenu, što bi Kerumu lijepo podiglo cijenu zemljišta.

Zna se da Kerum ima većinu u Vijeću, a možda će POS ipak skrenuti sa Kile na Dujmovaču. Podstanarima istina svejedno, samo da dođu do vlastitog krova. Uostalom, ista prenamjena zemljišta uz POS dogodila se i na Brodarici. Tada je Kerum kao poduzetnik trgovao zemljištem, a pored POS-ovih zgrada, na zemljištu srušene tvornice dobio dozvole za svoj trgovački centar Joker. Danas tvrdi, građani su mu broj jedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene