Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nove Vladine mjere o pomoći pri kupnji stana s cijenom metra četvornog do 1600 eura definitivno ne pomažu, jer su stanovi primjerice, na obali, i dalje preskupi, iznad 2000 eura.


Jedini spas podstanarima su stanovi POS-a, ali u Splitu već pet godina ništa od poticane stanogradnje. Ni Kerum nije učinkovit, gradnja na predviđenoj lokaciji Kila, ne miče se s mjesta. Pet je godina prošlo od zadnje POS stanogradnje na Brodarici u Splitu. Mnogi tada nisu dobili jeftini stan, a očajnima ispod crte, već tada je obećana nova lokacija, Kila. Još prošlog proljeća krojila se lista kupaca, a navalilo je 2000 ljudi. Do danas se nije dogodilo ništa, ljudi su pod tuđim su krovom i dalje su podstanari.

Vezani članci Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Splitu - 2 Državni inspektori zbog bespravne gradnje ispitali - Ministarstvo pravosuđa. Građani ogorčeni: "Na malim ljudima se zakon provodi, a na moćnicima ne" Stanodavci iz pakla (Foto: boredpanda.com) Očajni podstanari više ne znaju što bi sa sobom, stanodavci ih ignoriraju ili im dodatno zagorčavaju život

U Splitu je vlastiti dom mladom čovjeku vrlo luksuzan san i u krizi, kvadrat je 2000 eura minimalno. Napušteni peradarnik na rubu grada trebao je uz sufinanciranje grada i države dati stanove za 1100 eura po kvadratu. U Splitu to znači u pola cijene, ali obećanje ludom radovanje. Zadnji put smo ovdje snimali prije godinu dana, a podstanari su na toj lokaciji zamišljali svoje blagovaonice i dječje sobe, no tu su i dalje samo srušeni peradarnici.

Kerum tvrdi da su mu građani na prvom mjestu

Zna se da je zemljište na Kili vlasništvo Konstruktora, dalekovoda i IGH. Ekipa je to poznata po gradnji preskupe splitske Spaladium Arene i po propalom biznisu autoceste u Crnoj gori. Ne stoje dobro izgleda, a Grad se treba nagoditi sa njima oko cijene zemljišta Kile. Gradonačelnik Kerum već je spominjao da bi POS ili jeftine stanove, možda gradio na drugoj lokaciji, točnije na svojoj zemlji u splitskoj Dujmovači. To je istina industrijska zona, ali bi je za potrebe POS-a mogli prenamijeniti u stambenu, što bi Kerumu lijepo podiglo cijenu zemljišta.

Zna se da Kerum ima većinu u Vijeću, a možda će POS ipak skrenuti sa Kile na Dujmovaču. Podstanarima istina svejedno, samo da dođu do vlastitog krova. Uostalom, ista prenamjena zemljišta uz POS dogodila se i na Brodarici. Tada je Kerum kao poduzetnik trgovao zemljištem, a pored POS-ovih zgrada, na zemljištu srušene tvornice dobio dozvole za svoj trgovački centar Joker. Danas tvrdi, građani su mu broj jedan.