Obavijesti Video Pretražite Navigacija
donosi provjereno

Što se to zataškava u KBC-u Zagreb? "Najviše me boli što nismo dobili priliku oprostiti se od svoje majke"

Aktualno Galerija Andreja Pavletić Andreja Pavletić Foto: Provjereno KBC Zagreb - 1 KBC Zagreb - 1 Foto: Provjereno KBC Zagreb - 2 KBC Zagreb - 2 Foto: Provjereno +0 KBC Zagreb - 3 Galerija 1/4 >>
Što se to zataškava u KBC-u Zagreb? Više od tri mjeseca novinari emisije Provjereno pokušavaju doći do protokola o smještaju hematoloških pacijenata u najvećem kliničkom bolničkom centru u državi. No, oni ga ne daju.

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš obećao dostaviti dokument koji većina bolnica ima objavljenog na svojim internetskim portalima, sada tvrdi da ne zna zašto protokol o smještaju hematoloških pacijenata nije dostavljen. Cijeli je slučaj sada na Povjereniku za pravo na pristup informacijama.

Nakon što je Provjereno donijelo svjedočanstva dviju žena čiji su supruzi preminuli uslijed zaraze koronom na hematološkom odjelu KBC-a Zagreb, jer nisu bili smješteni u sterilnim jedinicama, Provjereno donosi i treću priču o sličnom slučaju. Sva tri pacijenta bila su smještena u KBC-u Zagreb u istom razdoblju.

Pročitajte i ovo Provjereno: Život u kamperu - 7 PROVJERENO Jutra kakva su mnogima samo san, njih dvoje odlučili su živjeti: Imali su malu pomoć prijatelja i samo jednu nit vodilju...

Pročitajte i ovo Provjereno: Život žena s endometriozom - 5 Svaka deseta žena! Nesnosni bolovi, ponavljajuće operacije: Potresne ispovijesti žena kojima je bolest promijenila život - ''Jednom sam iskrvarila do koljena usred grada''

Andrejinoj majci Borki leukemija je dijagnosticirana 28. studenog 2020. u KBC-u Rijeka. Kako se tamošnji hematološki odjel tada renovirao, prebačena je u KBC Zagreb.

"1.12. dolazi u KBC Zagreb, na sobu je čekala tri sata na hodniku. Nakon toga je smještena u sobu sa cimericom. Dijelio ih je samo paravan. U tih nekoliko dana promijenjeno je četiri pacijenta u sobi. Tek 7. 12. kada će početi s kemoterapijom, je smještena u sterilnu jedinicu", ispričala je Andreja Pavletić.

Propisana terapija najprije je bila kemoterapija, a potom transplantacija doniranim matičnim stanicama.

"Bile su dobre prognoze da će se izliječiti i da će sve biti u redu. Doktori su me bodrili i govorili mi da se ne moram sekirati, da je to u današnje vrijeme izlječivo", ispričala je Andreja.

Zaraza koronavirusom

Ubrzo Borka počinje pokazivati simptome koronavirusa.

"Osjećala je umor, kašljala je, imala je proljev, povraćala je. Kad sam doktora pitala kako je moguće da je mama pozitivna na koronu, on je meni samo, onako bahato rekao: 'Gospođa je to od kuće donijela'", rekla je Andreja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Lažni iznajmljivači apartmana - 1 PREVARANTI HARAJU Lažni iznajmljivači apartmana kradu novac i osobne podatke, žrtvom postala i reporterka Provjerenog: "Zamislite koliko se tu šoldi okrenulo"

Pročitajte i ovo Provjereno: Nestanak Marijane Seifert - 7 DONOSI PROVJERENO Otkrivene brojne kontradiktornosti u slučaju nestale Marijane, svjedok je čuo krik i pljus: ''Tko kriči kad se baca sam?''

Prije smještaja u bolnicu, bila je četiri puta bila testirana, kaže Andreja. Testovi su bili negativni. Tri dana nakon dijagnoze, Andrejina majka prebačena je u KB Dubrava jer KBC Zagreb tada nije imao smještaj za COVID pacijente.

"19. u popodnevnim satima me zvala preko kamere, mene i brata. Imala je kisik na licu i suze su joj išle. Ja ju pitam zašto plače i što je bilo. Ona nije mogla razgovarati. Ja sam tu dobila nekakav osjećaj da bi ishod mogao ići gore nego što sam mislila", prisjetila se Andreja.

Nije dobila priliku za oprost

Borka Pavletić preminula je na Božić 2020. godine, dan kojem se inače najviše veselila. Imala je samo 52 godine.

"Kada sam zvala bolnicu, nakon što su mi javili da je mama umrla, rekla sam da ćemo brat i ja doći u Zagreb, da ću kupiti COVID odijelo samo da ju zadnji put vidimo. Nisu nam dopustili", rekla je Andreja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Natječaj za dodjelu državne zemlje u Čađavici - 2 tužna hrvatska priča Agonija s dodjelom državnog zemljišta u Čađavici i dalje traje, kaznene prijave nisu urodile plodom: "Ovo je smiješno, ovo je apsurd..."

Pročitajte i ovo Provjereno: Lažni pogrebnik u Slavoniji - 1 provjereno donosi Da, i to je moguće: Slavonijom operira lažni pogrebnik i nitko mu ništa ne može - "Odakle ti pravo da oblačiš, da diraš tijelo?"

Kako od građana očekivati da imaju povjerenja u bilo koju instituciju ove države, kada jedan običan dokument, koji je većina bolnica objavila na svojim stranicama, ne mogu dobiti mjesecima?

Protok o smještaju hematoloških pacijenata ne mogu dobiti bez obzira što su se KBC-u Zagreb i Ministarstvu zdravstva obratili Saborski odbor za zdravstvo, Ured Predsjednika, Pučka pravobraniteljica, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, Povjerenik za pravo na pristup informacijama, Udruga za promicanje prava pacijenata.

I kako im vjerovati kada, kao u slučaju nedavno preminulog kolege Vladimira Matijanića, kažu kako je sve odrađeno, po pravilima struke. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene