Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s pandemijom

Stručnjakinja objasnila kako radi post-COVID ambulanta za djecu: "Na ovaj način ćemo zaobići nepotrebne dolaske u opće ili hitne ambulante"

Mnogi nisu svjesni da koronavirus ostavlja ozbiljne poslijedice na zdravlje ne samo kroničnih bolesnika nego i kod mladih, zdravih osoba. Zbog toga je danas u Rijeci otvorena post-COVID ambulanta za djecu.

''Zanimljivo je da je riječ zapravo o virtualnoj ambulanti. Kada roditelj djeteta primijeti bilo kakve posljedice koronavirusa, obraća se djetetovom pedijatru koji ga upućuje KBC-u. Tada se odlučuje kojem se specijalisti treba obratiti'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

''U određenom postotku djece, nakon preboljenja koronavirusa zaostat će određeni simptomi koji će dulje trajati, prema definiciji - dulje od 12 tjedana. To će se dijete javiti svom liječniku, odnosno primarnom pedijatru. To je osoba i stručnjak koji najbolje poznaje dijete i koji će vidjeti kada i u kojem obujmu može sam riješiti problem. Kada budu trebali našu pomoć, kolege iz primarne zaštite će nam poslati e-uputnicu na kojem će označiti koje specifične probleme dijete ima'', pojasnila je Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC Rijeka u Vijestima Nove TV.

Tim unutar klinike će tada donijeti odluku kod kojeg će subspecijaliste dijete trebati ići kako bi bez prevelikog odgađanja obavilo pregled. Čekanje na pregled, ističe Bilić Čače, je individualno.

Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka Foto: DNEVNIK.hr

''To je teško u ovom trenutku reći. Svaka hitnoća će se rješavati i rješava se istog trenutka, nema čekanja. Naravno, uvijek postoji lista prioriteta i mi ćemo je napraviti u takvim situacijama. Na ovaj način ćemo zaobići nepotrebne dolaske u opće ili hitne ambulante ove klinike, a dijete će biti već istrijažirano i znat ćemo ga bolje usmjeriti i sačuvati resurse našeg zdravstva'', pojasnila je Bilić Čače.

Već je dvije godine koronavirus prisutan, isprva se govorilo da ne napada djecu i da ne ostavlja posljedice. No, s novim sojem ima sve češće problema i kod djece.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 1. veljače Detaljno po cjepivima: Pogledajte što se sve promijenilo u EU digitalnim COVID potvrdama

Pročitajte i ovo Davor Božinović Drugačija pravila Što se mijenja: Noviteti u trajanju COVID potvrda, kod prelaska granice, kraća samoizolacija...

''U našoj klinici kao i diljem svijeta u protekla dva vala bilježimo povećan priljev djece oboljele od akutne bolesti koronavirusa i to je realnost. Ta djeca mogu imati komplikacije, najteži je multisistemski upalni sindrom (MIS-C). Mi smo ih imali i izliječili 19. Kod djece je koronavirus u principu blaža bolest. Uvijek postoje situacije kada je nešto ozbiljnija. Na ovom prostoru djeluje i COVID centar KBC Rijeka, a u ovom trenutku je u našem KBC-u hospitalizirano jedno dijete'', kazala je Bilić Čače.

Vjeruje da svi roditelji znaju da su vrata pedijatara uvijek otvorena. ''Naši kolege i mi igramo u istom timu i u interesu svakog djeteta'', zaključila je Bilić Čače. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene