Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozračivanje pacijenata

KBC Rijeka štetna i opasna zračenja CT-a smanjio na najmanju moguću mjeru

Metode smanjenja zračenja pacijenata (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Metode smanjenja zračenja pacijenata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Metode smanjenja zračenja pacijenata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Metode smanjenja zračenja pacijenata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Metode smanjenja zračenja pacijenata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Metode smanjenja zračenja pacijenata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Metode smanjenja zračenja pacijenata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
U KBC-u Rijeka na godinu se obavi oko 20 tisuća CT pregleda. Upravo taj pregled ozračuje pacijenta, što može biti vrlo štetno i opasno. Zbog toga je KBC Rijeka prije pet godina pokrenuo Centar za medicinsku fiziku koji svakodnevno radi na smanjenju zračenja.

Zbog upale živca na licu dječak Filip je morao na CT, tijekom čega je izložen zračenju. "Mi smo jednostavno primorani obaviti ovo snimanje, znamo da je dosta jako. Da utvrdimo razlog zbog kojeg se ponovila ova bolest", rekao je Leonard, Filipov otac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvještaj policije Otkriven uzrok ozljeda bebe iz pulske bolnice: Roditelji curicu doveli s teškim ozljedama glave Ilustracija tri tjedna kasnije Slučaj bebe s teškim ozljedama: Iz bolnice stigla dobra vijest, policija još uvijek tapka u mraku

Kako bi smanjio nepotrebno ozračivanje pacijenata, KBC Rijeka prije pet godina osnovao je Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja.

"Na način da predana doza bude dovoljna kako bi rezultat postupka bio optimalan, odnosno, onako kako to liječnik specijalist zahtijeva da bi postavio dijagnozu", rekao je dr. Slaven Jurković, pročelnik Centra.

To znači da fizičar prema radiološkom nalazu napravi plan zračenja, a sve u dogovoru s liječnikom. Na taj se način pazi da rizični dijelovi budu što manje ozračeni.

Pohvale od Međunarodne agencije za atomsku energiju

"Novi CT uređaji zaista bitno manje zrače od starih. A druga je činjenica da optimizacijom CT protokola koji smo mi proveli možemo znatno utjecati na doze zračenja", rekao je Damir Miletić, predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju.

Najveći postotak smanjenja zračenja postignut je kod: kompjutorizirane tomografije i mamografije.

Ako pacijent zatraži, može dobiti podatak o primljenoj dozi zračenja. ''Naravno da ćemo zatražiti uvid u te podatke koliko je stvarno bilo zračenje", rekao je Jurković.

Centar je nedavno dobio i pohvale od Međunarodne agencije za atomsku energiju. Ona im je prije dvije godine odobrila milijun kuna za provođenje projekta unutar kojeg su se obavile dodatne edukacije i nabavila oprema za smanjenje zračenja.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene