Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Katolička crkva opet kritizira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katolička crkva pozvala je hrvatsku Vladu da ne bude vrijednosno neutralna o spolnom odgoju u školi, te kritizira stajališta dječje pravobraniteljice Mile Jelavić o tom pitanju.

'Demokracija i pravni sustav počivaju na određenim vrednotama. Država mora biti svjetonazorski neutralna, ali ne može biti vrijednosno neutralna. To bi značilo da se mogu promovirati i oni stavovi i ponašanja koja su u suprotnosti s temeljnim vrijednostima društva. Nemoguće je uvesti zdravstveni odgoj i obrazovanje koji ne bi bili vrijednosno orijentirani', stoji u izjavi Komisije Iustitia et pax, koju je potpisao njezin predsjednik biskup Vlado Košić.

Pročitajte i ovo Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije"

Tako je Katolička crkva reagirala na izjave dječje pravobraniteljice da u programu spolnog odgoja Udruge Grozd koji, uz Pravoslavnu crkvu te Islamsku zajednicu, podržava i Katolička crkva, ima niz tvrdnji koje nisu znanstveno utemeljene te da kao takav nije prihvatljiv za škole.

Budući da je ministar školstva Dragan Primorac rekao da će poštovati pravobraniteljičino mišljenje te da neće dopustiti da u škole uđe nešto što je u suprotnosti s pravima djece i znanstvenim spoznajama Katolička je crkva zaključila da ako se čita između redaka, iza spornog pravobraniteljičina mišljenja stoji Vlada.

'Roditelji imaju pravo sudjelovati u odgoju svoje djece, posebno kad su obrazovni programi prožeti vrijednosnim stavovima i moralnim sadržajem. Smatramo da svaki program, pa i ovaj, treba uzeti u obzir prava roditelja i dobrobit djece te biti u skladu sa zajedničkim i općeprihvaćenim društvenim vrijednostima', ističe Iustitia et pax. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene