Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SIMBOL SPLITA U ŽICAMA

Instalacije na katedrali Sv. Duje: "Očajno, neprofesionalno i neukusno"

Aktualno Galerija Instalacije na katedrali sv. Duje - 3 Instalacije na katedrali sv. Duje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Instalacije na katedrali sv. Duje - 4 Instalacije na katedrali sv. Duje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Instalacije na katedrali sv. Duje - 2 Instalacije na katedrali sv. Duje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Instalacije na katedrali sv. Duje - 1 Galerija 1/4 >>
UNESCO-ov spomenik obnavljan je pod nadzorom konzervatora koji kažu da je stanje sada puno bolje.

Mnogi turisti došli su vidjeti simbol Splita, ali čuđenje izazivaju metalne vodilice za kablove postavljene na tom spomeniku kulture. Učvršćene na zidu sjaje se na podnevnom suncu i vode sve do unutrašnjosti.

"Možda su to mogli bolje skriti. Povijesni izgled se gubi ako se ovo ovako pojavi pred očima", rekao je posjetitelj iz Nizozemske.

Je li elektro izvedba mogla biti decentnija, pitaju se i Splićani.

Emanuela Slatina iz Splita kaže: "Očajno. Neukusno sto posto. Jako neprofesionalno i neukusno. Ne ide uz ovakvu ljepotu. Ovo je ipak UNESCO zaštićena baština, spomenik nulte kategorije"

Jednostavno kažu - "bode oči"

"Smatram da se to moglo napraviti na bolji način jer je ovo narušavanje antičke arhitekture", izjavio je turistički stučnjak Ivica Profaca.

Zvonik je nedavno obnovljen iznutra, dijelom izvana. Postavljene nove stube.

Katedralni župnik pred kamere nije htio. Poručuje kako su električne instalacije dio cjelovite obnove unutrašnjosti zvonika, te ni po čemu ne vidi da je narušen njegov izgled. Nikakvih posebnih zahvata kaže nije bilo osim što je osvjetljeno stepenište za posjetitelje.

Pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu poslao nam je fotografije prije obnove. Velik dio instalacija je kaže uklonjen i zamijenjen bežičnim. Dio je obnovljen iz sigurnosnih i estetskih razloga. Nedavno je, tvrdi, grom udario u zvonik pa je na električnim instalacijama nastala velika šteta.

"Zbog funkcije je mreža improvizirano sanirana, priprema se cjelovita obnova. Nikad nećemo imati zvonik bez struje u potpunosti. Sva je rasvjeta u novim metalnim stepenicama, rasvjetna tijela i transformatori uklonjeni su iz trupa zvonika. To je čitav tamić stare instalacije koja je rashodovana. Stanje je puno bolje zahvaljujući nadbiskupiji koja je financirala obnovu", kaže Radoslav Bužanić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Prema njegovim riječima obnova zvonika stajala je ukupno šest milijuna kuna. A novi "ukrasi" su vidljiviji i sjajniji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene