Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obilna tuča potpuno je uništila usjeve i poljoprivredne kulture na oko dvije trećine područja općine Bednja. Led na pojedinim mjestima nije se otopio čak ni do četvrtka ujutro, kada je pogođena područja zajedno s načelnikom Bednje Damirom Poljakom obišao župan Varaždinske županije Radimir Čačić.


Varaždinski župan Radimir Čačić ocijenio je katastrofalnim posljedice velikoga nevremena koje je 21. lipnja pogodilo područje općine Bednje.

Vezani članci Slika nije dostupna Zagrebačka županija na mukama: U tri mjeseca čak pet elementarnih nepogoda Slika nije dostupna Vladine mjere su prelijevanje iz 'šupljeg u prazno'

Obilna tuča potpuno je uništila usjeve i poljoprivredne kulture na oko dvije trećine općinskoga područja.
Led na pojedinim mjestima nije se otopio čak ni do četvrtka ujutro, kada je pogođena područja zajedno s načelnikom Bednje Damirom Poljakom obišao župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Župana je načelnik općine odmah obavijestio o katastrofalnim posljedicama nevremena, te je stoga župan Čačić obišao pogođena područja i porazgovarao s mještanima koji su zbog nevremena ostali bez svojih usjeva.

"Obišli smo cijelo stradalo područje, posljedice su katastrofalne, usjevi su potpuno uništeni", rekao je Čačić dodavši kako će u petak na teren izaći općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i početi procjenjivati štetu. "S obzirom na vidljivo stanje na terenu, vjerujem", kazao je Čačić, "da ćemo morati proglasiti elementarnu nepogodu na području općine Bednja".

Načelnik općine Bednja Damir Poljak također je naglasio kako je šteta od nevremena izuzetno velika. "Većina područja teško je stradala, a štete će se, sasvim sigurno, zbrajati u milijunima", rekao je Poljak dodavši kako su najteže stradali sama Bednja, Prebukovje, Cvetlin, Gorenec, Šaša, Želimor i okolica. Šteta na ratarskim usjevima je 100 posto pa, kako je rekao, od krumpira, kukuruza, bundeva, graha te žitarica ove godine neće biti ništa.

"Jednako je i s vrtovima, sve što je u njima raslo – rajčice, paprika, krastavci, sve je potučeno", napomenuo je dodavši kako su vinogradi, ovisno o području, stradali 80 i više posto.

Oluja je, po načelnikovim riječima, ljudima odnijela košnice, štete su ogromne, ljudi su očajni. Uništena su i polja lavande koja su bila baza poslovanja pojedinih OPG-ova, a područje Rinkovca, Huma i Vrbna čudom je ostalo pošteđeno, izjavio je Poljak. (Hina)